Británie snížila odhad růstu ekonomiky, podkopává ho útlum v Číně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Aurelien Guichard via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Britská centrální banka snížila odhady růstu domácí ekonomiky pro letošní i příští rok. V prognóze vydané po zasedání svého výboru pro měnovou politiku to zdůvodnila oslabováním globální ekonomiky v čele s Čínou.

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie vzroste letos podle Bank of England (BoE) o 2,2 procenta, tedy stejně jako loni, a příští rok růst nepatrně zrychlí na 2,3 procenta. V listopadu BoE předpověděla, že britská ekonomika letos poroste o 2,6 procenta a napřesrok o 2,6 procenta.

Britská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta z tempa 2,1 procenta ve třetím čtvrtletí a zaznamenala nejslabší výkon za téměř tři roky. Za celý rok růst HDP zvolnil na 2,2 procenta po vzestupu o 2,9 procenta v roce 2014.

Británii pomáhá pokles libry, odolnost domácího finančního systému a silný růst spotřeby domácností i firem, uvedl guvernér BoE Mark Carney. Domácí ekonomika by tak mohla vydržet zvýšené tlaky z vnějšku. Carney podle agentury Reuters konstatoval, že růst v Británii může podkopat hlavně útlum v Číně a dalších rozvíjejících se ekonomikách spolu se zvýšeným kolísáním na finančních trzích.

Gb GDP Annual Growth Rate

Kvůli otřesům na trzích, oslabování mladých tržních ekonomik a propadu cen ropy snižují své hospodářské výhledy centrální banky po celém světě a mluví o potřebě dalšího uvolňování měnové politiky. To maří vyhlídky na normalizaci měnové politiky, která je od poslední globální finanční krize a recese v řadě zemí světa extrémně uvolněná.

Minulý týden japonská centrální banka snížila úroky do záporného pásma. Evropská centrální banka naznačila na březen další kroky na podporu ekonomiky a situace se komplikuje i v USA, kde centrální banka (Fed) zahájila v prosinci cyklus zvyšování úroků. Tento týden šéf newyorské pobočky Fedu William Dudley naznačil, že letos už možná další zvýšení sazeb nenastane.

Británie je stále jednou z nejsilněji rostoucích ekonomik vyspělého světa a snižování volných výrobních kapacit spolu se snižováním nezaměstnanosti zesilovalo donedávna očekávání, že BoE začne v brzké době se zvyšováním svých úroků. Globální otřesy tato očekávaní potlačily, Carney ale uvedl, že dalším nejpravděpodobnějším krokem v měnové politice je stále růst sazeb.