Britové dále prodávají vojenský materiál Moskvě

Moskva, Rusko,

Moskva, Rusko, Zdroj: Josef Stuefer, Flickr, CC BY 2.0

Západní státy se v součanosti předhánějí ve výzvách k protiruským sankcím v oblasti zbrojního sektoru. Některým se ale příliš nechce přijít o výhodné zakázky. Francie se nemá k tomu, aby zrušila objednávku Moskvy na dvě lodi Mistral. Londýn, jenž ji za to kritizuje, má na ruském trhu také své zájmy.

Britská vláda uváděla, že prodej zbraní do Ruska stopla. Zpráva parlamentu však tvrdí, že stále platí povolení na vývoz zboží za 132 milionů liber. Jde například o útočné pušky, zařízení pro komunikaci či noční vidění. „Žádné vybavení, které je v současnosné době dodávané do Ruska, nemůže být použito na Ukrajině,“ tvrdí přesto ministr obrany Michael Fallon.

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier tento týden zdůraznil, že zbrojní embargo by se týkalo jen budoucích kontraktů. Berlín na jaře rozhodl nevyhovět sedmi desítkám žádostí o dodávky zbraní do Ruska a všechna dřívější povolení přezkoumat. Pozastavil především vývoz bojového simulátoru za 120 milionů eur.

Vojenský materiál dodává i Česko

Informace o přesných obchodech jsou těžko zjistitelné. Podle údajů švédského ústavu SIPRI dodalo od počátku tisíciletí do konce loňského roku Rusku větší vojenský materiál šest zemí – Francie, Itálie, Německo, Izrael, Česko a Ukrajina.

Paříž doručila lehké helikoptéry, Němci dieselové motory pro raketové čluny. V Izraeli si Moskva koupila drony a v Itálii šest desítek obrněných vozidel. Do databáze se dostala i kunovická letadla L-410, objednaná ruským ministerstvem obrany. Paradoxně nejvíce dodávek směřovalo do Ruska z Ukrajiny, což je dáno historickou provázaností produkce. Šlo o dopravní letadla Antonov a motory pro letouny Jak-130.

V Rusku je nákup výzbroje ze zahraničí výbušným tématem. Po konfliktu s Gruzií v roce 2008 se však ukázalo, že armáda potřebuje modernizovat vybavení a místní firmy nebyly schopné některé dodávky splnit.