Brusel chce dát na řešení krize kolem Islámského státu miliardu eur

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk/AP

Miliardou eur (asi 28 miliard korun) by v příštích dvou letech chtěla Evropská unie pomoci řešit problémy související s radikální organizací Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii. Svou novou strategii pro boj s krizí v této oblasti představila Evropská komise. Peníze budou využity nejen na humanitární pomoc, stabilizaci a rozvoj regionu, ale i na potírání teroristické hrozby.

Kromě oblastí Sýrie a Iráku, které jsou aktivitami IS ohroženy nejvíce, se evropská snaha dotkne i Libanonu, Jordánska a Turecka. Novou evropskou strategii proti IS posoudí členské země unie i europarlament.

„Balík posílí naše úsilí o pomoc při obnově míru a bezpečnosti v oblasti, která je k nám blízko a kterou terorismus a násilí ničí už příliš dlouho,“ uvedla k návrhu šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Nedávná vražda jordánského pilota je podle ní připomínkou, že terorismus nemá hranice a muslimové jsou prvními oběťmi IS. „Čelíme stejným hrozbám. S přáteli a partnery v regionu máme shodné zájmy a jsme připraveni jim co nejefektivněji pomoci,“ dodala.

Balík posílí naše úsilí o pomoc při obnově míru a bezpečnosti v oblasti, která je k nám blízko a kterou terorismus a násilí ničí už příliš dlouho

Nová strategie spojuje politická a praktická opatření - od práce diplomatů přes poskytování základních služeb, programy proti radikalizaci, likvidaci finančních sítí teroristických skupin až po snahy bránit přechodům přes hranice evropským zájemcům o posílení řad IS.

Celkem 40 procent finanční pomoci má sloužit záchraně lidských životů jak přímo v Sýrii a v Iráku, tak v sousedních zemích, které hostí miliony uprchlíků z oblasti. Snahou je soustředit se na potřebné, speciálně děti a mládež. Součástí evropské strategie je i snaha zabránit tomu, že se krize rozšíří do dalších oblastí. EU je už nyní jedním z hlavních poskytovatelů prostředků na pomoc obětem syrské krize. Unie a její členové přispěli částkou více než 3,2 miliardy eur (skoro 90 miliard korun).