Brusel dává Francii další dva roky na snížení rozpočtového schodku

Francouzský prezident Francois Hollande

Francouzský prezident Francois Hollande Zdroj: ctk/ap

Návrh Evropské komise, aby Francie dostala na snížení svého deficitu čas až do roku 2017, v úterý podpoří ministři financí členských zemí EU. Podle diplomatů dosavadní jednání ukázala, že žádný ze států osmadvacítky nakonec vůči komisí navrženému postupu neměl námitky.

Podle evropských rozpočtových pravidel by schodky členských zemí neměly přesahovat tři procenta hrubého domácího produktu. Francii, významnému státu eurozóny se stagnující ekonomikou, se to dlouhodobě nedaří. 

Nynější prodloužení termínu bude už třetím v pořadí - země je v řízení kvůli nadměrnému schodku od dubna 2009. Původně měla výši deficitu napravit k roku 2012. Už v prosinci 2009 ale dostala na nápravu čas do roku 2013. A poté až do letoška. Svůj „domácí úkol“ ovšem Paříž stejně splnit nedokázala. 

Komise ve své zimní ekonomické předpovědi počítala s loňským deficitem země 4,3 procenta, v letošním roce očekává 4,1 procenta. Francie se však podle názoru komise „efektivně“ snažila svůj deficit snižovat a v tomto ohledu prý doporučení z roku 2013 plnila. 

„Ano, dáváme Francii dva roky, ale rozhodnutí předpokládá celou sérii opatření, která také musí přijmout,“ zdůraznil tento týden předseda komise Jean-Claude Juncker. 

Ministři financí členských zemí EU tak zemi v úterý uloží, aby skutečně uvedla v život všechny reformy, které už pro letošní rok přijala. První z nich už byly zveřejněny a počítají například se snazším přijímáním i propouštěním zaměstnanců, umožňují více obchodům nedělní a večerní prodej či deregulují některá odvětví. 

Německá kancléřka Angela Merkelová při své středeční návštěvě Bruselu francouzský reformní program označila za „velmi intenzivní“ a jdoucí správným směrem. „Francii budeme v jejích snahách podporovat,“ poznamenala s tím, že detaily reforem jsou vždy věcí samotných členských zemí. Růstu a tvorby pracovních míst je podle ní možné dosáhnout jen v konkurenceschopném prostředí. 

Plán reforem a další francouzské závazky komise posoudí v květnu

Diplomaté mimo záznam podotýkají, že za rozhodnutím, které je fakticky dalším ohýbáním pravidel Paktu stability a růstu, je také politika. Potrestání Francie by totiž údajně mohlo posílit protievropskou Národní frontu (FN), vedenou europoslankyní Marine Le Penovou v době, kdy je obliba francouzského prezidenta Francoise Hollanda už tak velmi nízká. 

Své „fiskální úsilí“ má Paříž zesílit tak, aby místo plánovaného sražení deficitu o 0,3 procenta dosáhla letos snížení o 0,5 procenta HDP. 

Plán reforem a další francouzské závazky komise posoudí v květnu. Pokud spokojena nebude, bude reformy muset Paříž předložit znovu. Zemi teoreticky hrozí i pokuta počítaná s ohledem na výši hrubého domácího produktu. 

Komise navíc v únoru došla k závěru, že jen roční prodloužení by vzhledem k chabému ekonomickému prostředí v Evropě nebylo pro Francii dostatečné.