Brusel dokončuje protiruské sankce, vše prý závisí na Moskvě

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a předseda Evropské rady Herman Van Rompuy Zdroj: ctk/AP

Evropská unie dokončuje přípravu nových protiruských sankcí, jejich uvalení je ale podle představitelů EU nyní v rukou Moskvy. Brusel dal v uplynulých dnech najevo, že Rusko se sankcím může vyhnout, pokud se viditelně zapojí do řešení ukrajinské krize.

Americký prezident Barack Obama ovšem na tiskové konferenci v britském Newportu na závěr summitu NATO prohlásil, že má pochybnosti, zda východoukrajinští separatisté a ruská vláda dodrží všechny podmínky dnes dohodnutého příměří.

Zatím nicméně není jasné, zda EU dosavadní sankce skutečně zpřísní. Podle českého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy bude v této otázce více jasno o víkendu.

Bude záležet na aktuálním vývoji

Ještě dnes by se ale unijní velvyslanci měli na protiopatřeních dohodnout a následně stálý předseda schůzek členských zemí Herman Van Rompuy dopisem osloví jednotlivé země unie, zda s dohodnutými opatřeními souhlasí a zda je chtějí uplatnit. Očividně tak bude záležet na aktuálním vývoji na Ukrajině.

Podle Prouzy se EU kloní k tomu podpořit dnešní dohodu o příměří, kterou v Minsku uzavřeli zástupci ukrajinské vlády a separatistů. Prouza proto neočekává, že by EU, pokud by se pro ně rozhodla, nové sankce vyhlásila dříve než v pondělí.

Vyhne se Moskva sankcím?

O možnosti, že se Rusko novým sankcím vyhne, hovořil ve čtvrtek francouzský prezident Françoise Hollande a dnes například italský premiér Matteo Renzi, britský ministr zahraničí Philip Hammond či německá kancléřka Angela Merkelová.

Český prezident Miloš Zeman dnes v Newportu prohlásil, že důvodem přitvrzení evropských hospodářských sankcí vůči Rusku by bylo porušení nyní sjednaného příměří či přímá ruská invaze na Ukrajinu. Příměří by ale také mohlo být první známkou uvolnění situace a tedy možným důvodem ke zmírnění sankcí, míní Zeman.