Brusel má začít jednat se Srby do ledna

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

Srbové jsou o něco blíž vstupu do Evropské unie. Ministři zahraničí sedmadvacítky se včera předběžně dohodli, že se zemí do ledna zahájí přístupová jednání. Definitivní rozhodnutí má však padnout až v pátek. „Datum se na summitu stále může změnit,“ varoval podle agentury Reuters nejmenovaný diplomat.

Pokrok v integraci dosud brzdily hlavně neshody Srbska s Kosovem, v poslední době se však jejich vztahy lepší. Analytici věří, že přístupový proces pomůže urychlit reformy v zemi a nastartovat ekonomický růst. Vláda v Bělehradu v současnosti čelí velkým výzvám. Musí vyřešit osud často nefunkčních státních firem, což může ohrozit sociální smír. Měla by se také pokusit přitáhnout další zahraniční investory.

HDP země loni klesl o 1,7 procenta. Letos Evropská komise očekává stejné číslo, ale s opačným znaménkem. „Hospodářská aktivita Srbska se v roce 2012 prudce zhoršila kvůli velmi slabé domácí poptávce,“ vysvětlila komise minulý měsíc důvody propadu. Za jejím nynějším optimismem stojí růst exportu, který podpořilo zejména spuštění nové výroby automobilky Fiat ve městě Kragujevac. Očekává se navíc poměrně dobrá zemědělská sezona oproti loňsku, kdy úrodu zdecimovala chladná zima a suché léto.

Továrna Fiat ale nestačí k tomu, aby odstranila jeden z nejzávážnějších problémů země, vysokou nezaměstnanost. Její míra v posledních letech neustále stoupala, až se zastavila na úrovni 22 procent.

Brusel dodává, že dokončení restrukturalizace neefektivních státních firem může vést k dalšímu propouštění. Pokud se ale k těmto reformám nepřikročí, bude to podle něj ohrožovat konsolidaci veřejných financí. Rozpočtový deficit přitom letos zřejmě dosáhne 4,5 procenta, HDP, což je o procentní bod více, než se původně předpokládalo.

Vláda před pár dny oznámila, že je třeba co nejdříve vyřešit osud 179 podniků, zaměstnávajících 54 tisíc lidí. „Tyto společnosti jsou restrukturalizovány už dvanáct let, stojí nás 750 milionů eur ročně, a to musí skončit,“ poznamenal ministr financí Mladjan Dinkić.

Nyní se vedou spory především o budoucnost plynového monopolu Srbijagas, jenž nahromadil dluh kolem miliardy eur. Kvůli jeho reorganizaci panuje napětí ve vládní koalici. Osud podniku navíc silně zajímá Rusko v souvislosti s výstavbou plynovodu South Stream.