Cena za skotskou nezávislost? Pochybné údaje prý předkládají obě strany

"Vítejte ve Skotsku", vítá dvoujazyčná cedule na řidiče jedoucí po dálnici A1

"Vítejte ve Skotsku", vítá dvoujazyčná cedule na řidiče jedoucí po dálnici A1 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Amanda Slater - Wikimedia Commons

Přední britští ekonomové tvrdě kritizují hospodářské předpovědi, které vydávají příznivci i odpůrci samostatnosti Skotska. Na závěry je prý příliš brzo, ekonomické argumenty skotské vlády i Londýna ale označují za „vysoce sporné“.

Polepší si skotská ekonomika odtržením od Velké Británie, nebo jí nezávislost naopak ublíží? Podle skupiny expertů, kteří stojí za zprávou think tanku Fiscal Affairs Scotland, lze nyní na tuto klíčovou otázku jen velmi těžko odpovědět.

Vše totiž závisí na vývoji cen ropy a důvěře, které se Skotsko bude těšit u věřitelů, a s ní souvisejících nákladech na správu dluhu. Výsledek tak v případě osamostatnění země může ležet kdekoli mezi přínosem ve výši 1,9 miliardy liber a ztrátou 10,8 miliardy liber.

„Voliči jsou samozřejmě zmateni tvrzeními o tom, jak lépe či hůře bude nezávislému Skotsku, které následně vyvracejí opačná tvrzení,“ uvedla spoluautorka studie Jo Armstrong.

Skotská vláda uvádí, že po osamostatnění země by si každý obyvatel do roka polepšil o tisíc liber. Zachování Velké Británie ale každému Skotovi vynese navíc 1400 liber, oponuje Londýn. „Jedním z klíčových zjištění této analýzy je, že tvrzení tohoto typu se týkají velmi odlišných záležitostí a jsou založeny na vysoce sporných domněnkách,“ dodala.

Politici ignorují řadu faktorů

Podle studie se obě strany vzácně shodují na tom, že v prvním roce nezávislosti, tedy za dva nebo tři roky, by se skotská státní pokladna ocitla v mínusu okolo šesti miliard liber. Oba výpočty ale ignorují možné výkyvy cen ropy a zemního plynu a nekalkulují s vyššími úroky, které by Skotsko jako země bez ratingové minulosti muselo pravděpodobně platit.

Fiscal Affairs Scotland předkládá dva scénáře možného vývoje. „Úzký“ počítá s rozpočtovým deficitem mezi 8,6 a 5,1 miliardy liber. Každý Skot by si tak pohoršil o 266 až 916 liber. Na horním okraji se vychází z údajů britské vlády, na spodní z dat Edinburghu.

„Širší“ scénář počítá s extrémním vývojem. Odhad vycházející z nejpesimističtější varianty hospodářské předpovědi Londýna počítá s rozpočtovým schodkem 10,8 miliardy liber, což by každého Skota „připravilo“ o 1324 liber. Pokud se naopak naplní poslední předpověď skotské vlády počítající s růstem cen ropy, bude státní rozpočet v plusu 1,9 miliardy a obyvatelé si tak polepší o 1033 liber.

Londýn i Edinburgh se drží své pravdy

Skotská vláda a Londýn se rozcházejí i v interpretaci studie Fiscal Affairs Scotland. Náměstek ministerstva financí Danny Alexander ji označil za důkaz, že „fantaskní údaje“ skotské vlády při podrobnějším zkoumání neobstojí.

Podle mluvčí Skotské národní strany zpráva nepřináší žádné nové údaje. „Potvrzuje ale, že i v případě naplnění nejhoršího scénáře britské vlády by nezávislé Skotsko začalo svůj život v lepší finanční situaci, než ve které bylo jako součást Velké Británie v posledním roce,“ dodala.

Ve finančním roce 2012/2013 přesáhl schodek veřejného rozpočtu Skotska 12 miliard liber. Na vině byl především meziroční propad příjmů z těžby ropy a zemního plynu v Severním moři o 41,5 procenta.