Česko si za 10 let v EU polepšilo. HDP na obyvatele vzrostl o pětinu

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Ekonomická úroveň zemí, které před deseti lety vstupovaly do Evropské unie, roste. Zatímco v době přistoupení v roce 2004 dosahovaly úrovní HDP na obyvatele zhruba 45 procent tehdejší patnáctky, nyní jsou Česko, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Malta, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko na 82 procentech unijního průměru.

Konkrétně v České republice se HDP na obyvatele za deset let zvedl z 60 procent na 79 procent unijního průměru v roce 2012. V rámci unijních „nováčků“ se tak Česká republika propracovala na čtvrté místo - hned za Kyprem, Maltou a Slovinskem. Nejhůře z desítky nových států na tom v roce 2012 naopak bylo Lotyšsko, Rumunsko a Bulharsko.

Česko splňuje kritéria pro přijetí eura

Na druhou stranu Česko zůstává v poslední čtveřici zemí, které doposud nepřijaly euro (spolu s námi platí vlastní měnou také Maďarsko, Polsko a Litva). Na červnovou zprávu o konvergenci k eurozóně ale s napětím čeká Litva, která si stanovila datum pro přijetí eura 1. leden příštího roku.

Pro adepty na euro (ale i stávající členské země eurozóny) je problematické především udržet rozpočet veřejných financí na maximálně třech procentech HDP a veřejný dluh na nejvýše 60 procentech HDP. Česká republika aktuálně tato kritéria splňuje - veřejný dluh stabilizovala na 46 procentech HDP, deficit dosáhl hodnoty 1,44 procenta HDP.

Nezaměstanost v Česku: čtyři procenta pod unijním průměrem

Relativně dobře je na tom Česko i v nezaměstnanosti - z desítky „nováčků“ je před ní jen Malta, která měla v roce 2012 roční míru nezaměstnanosti 6,4 procenta oproti sedmi procentům Česka. Letos v lednu měla ČR z této skupiny nezaměstnanost nejnižší - podle Eurostatu 6,8 procenta, čímž se dostala čtyři procenta pod unijní průměr.

Při pohledu na růst HDP však Česko ve srovnání s ostatními zeměmi pokulhává. V roce 2012 se Česko zařadilo mezi čtyři státy, jejichž HDP klesl (spolu s Kyprem, Slovinskem a Maďarskem). V posledním čtvrtletí loňského roku už ale podle Eurostatu stoupl meziročně o 0,8 procenta a mezičtvrtletně o 1,6 procenta.

David Klimeš: Není sto miliard jako sto miliard