Chorvatská prezidentka: Merkelová svou uprchlickou politikou vyvolala chaos

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová Zdroj: Security & Defence Agenda, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová v pondělí večer v místní televizi tvrdě kritizovala německou kancléřku Angelu Merkelovou za to, že prý svou vstřícnou politikou vůči uprchlíkům „nevědomky způsobila chaos“. Teď Merkelová tahá za „záchrannou brzdu“ a říká, že Německo nemůže všechny ekonomické imigranty přijmout, řekla chorvatská prezidentka na místní stanici Nova TV. Chorvatský premiér Zoran Milanović ale tyto výroky šéfky státu odmítl.

Situace v Chorvatsku podle ní není zdaleka tak bezpečná, jak by mohla být. Prezidentka je údajně znepokojena tím, že hranici nekontrolovatelně překročilo velké množství lidí, o kterých se „neví, kdo jsou“ a co chtějí.

Levicová vláda se podle Grabarové-Kitarovičové, která pochází z opačné části politického spektra, na uprchlickou krizi nedokázala připravit a dosud nemá v tomto směru žádný plán. Kontrola hranice stále nefunguje a situace v Chorvatsku se zlepšila jen díky tomu, že běženci přešli dále do Maďarska, které opět otevřelo hranice. Záhřeb se ale musí připravit i na možnost, že hranice se v následujících dnech opět uzavřou, řekla Grabarová-Kitarovičová.

Prezidentka se od nástupu do funkce neustále pouští do slovních střetů s premiérem Milanovičem, což platí i pro druhou stranu. Milanović na dnešní tiskové konferenci prezidentčiny výtky na adresu Merkelové rázně odmítl. Podle jeho slov „kancléřka dělá něco, co bude z historického hlediska hodnoceno jako dobré a užitečné“. Ke kritice takové politiky je potřeba něco víc než jen dvě nesouvislé věty, poznamenal podle deníku Večernji list.

S uprchlíky pomůže armáda

Kolinda Grabarová Kitarovičová v televizi Nova TV rovněž zdůraznila, že nikdo z vysokých chorvatských představitelů nehovořil o použití síly proti uprchlíkům. Nasazení armády je veskrze humanitární, vojáci pomáhají se stavbou stanových táborů a poskytováním logistické podpory, dodala Grabarová Kitarovičová s tím, že Chorvatsko ale zároveň „musí chránit bezpečnost občanů a suverenitu státu“.

„Když se hovoří o chorvatské armádě, někteří ministři hned myslí na zbraně a zabíjení, ale pro mne chorvatská armáda znamená lidskost a patriotismus,“ uvedla prezidentka.

Záhřeb žádá zajištění řecké hranice

Chorvatsko na středečním mimořádném summitu Evropské unie k uprchlické krizi bude podle ní zdůrazňovat potřebu zabezpečení turecko-řecké hranice a nezbytnost finanční pomoci zemím, do kterých uprchlíci míří nejdříve, tedy Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Od pátku do neděle překročilo maďarské hranice téměř 19 tisíc imigrantů, z toho 18 tisíc právě z Chorvatska. Přes Chorvatsko začali migranti putující po balkánské stezce do západní Evropy cestovat poté, co Budapešť dočasně uzavřela hraniční přechod se Srbskem Rözske-Horgoš. V neděli jej však opět otevřela. Chorvatský ministr vnitra Rajko Ostojić v pondělí uvedl, že na summitu EU vyzve Řecko, aby přestalo pouštět imigranty ze svého území dál do Evropy.