Čína varuje USA, aby nevyzbrojovaly Tchaj-wan

Čína stále více naléhá na Spojené státy, aby ustoupily od plánu vylepšit tchajwanské stíhačky F-16. Šéf čínské diplomacie Jang Ťie-čch'varoval americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, že realizace záměru může poškodit vztahy mezi Pekingem a Washingtonem.

USA plánují modernizovat téměř 150 tchajwanských letadel, obnova má vyjít na 5,3 miliardy dolarů. Washington se tím hrubě vměšuje do vnitřních čínských záležitostí a podrývá bezpečnost Číny, dal podle čínských médií své kolegyni najevo Jang. Američané přitom odmítli ostrovu poskytnout nové stroje, což se vykládá jako ústupek Číně.

Představitelé Číny prý Spojeným státům přesto během posledních setkání naznačili, že pokud plán uskuteční, Peking zruší nebo omezí vojenskou spolupráci s Pentagonem. Nepůjde o první podobný krok – země se Spojenými státy přerušila kooperaci v armádní oblasti například v minulém roce kvůli dodávkám zbraní na Tchaj-wan v hodnotě 6,4 miliardy dolarů.

Podle reakcí Clintonové lze soudit, že Spojené státy nehodlají nátlaku Číny ustoupit. Odborníci přesto neočekávají, že současné napětí dosáhne loňské úrovně.

Vyzbrojování ostrova, který by Čína ráda připojila ke svému území, působí dlouhodobé problémy ve vztazích dvou velmocí. Americké zákony totiž zavazují Washington, aby poskytoval Tchaj-wanu zbraně obranného charakteru.

Čína Spojené státy žádá, aby tuto legislativu “přehodnotily“. Podle některých názorů je nyní Washington otevřenější diskusi o svých závazcích vůči Tchaj-wanu. „Nyní jsme vzhledem k americkému dluhu v Číně v odlišné situaci. Spojené státy jsou plně zaměstnány válkami, dluhovými problémy a dalšími záležitostmi a nechtějí si znepřátelit Čínu,“ podotkl před časem politolog John Copper z Rhodes College v Tennessee.