Čína žízní po učitelích angličtiny

Náměstí v Tchung-ženu.

Náměstí v Tchung-ženu. Zdroj: E15 - Sasa Blau

Stále více mladých Evropanů zjišťuje, že si výukou angličtiny v Číně vydělá více než doma. Druhá největší ekonomika světa žízní po vzdělání a angličtinářů je stále málo. Získat místo je snadné a má to řadu výhod, zájemci se ale musejí připravit na drsné životní podmínky v odlehlých částech Číny.

Pětatřicetiletá Julie z amerického státu Maine učí v Číně dva a půl roku. Nejdříve pracovala v Harbinu na severu Číny, kde v zimě teplota běžně dosahuje minus čtyřicet stupňů, poté se přemístila do malého městečka poblíž Čcheng-tu v hornaté provincii S’-čchuan. Bere pět tisíc jüanů za měsíc (asi 16 tisíc korun), k tomu jí zaměstnavatel platí byt a složenky. „Hlavní pro mne byla ta zkušenost. Naučila jsem se čínsky. V létě se ale chci vrátit domů a najít si normální práci. Byt, kde bydlím, nemá topení, občas je to drsné,“ popisuje Julie.

Zato Gina ze severoanglického Boltonu se zatím vrátit nehodlá. Pracuje v odlehlé západočínské provincii Sin-ťiang. Přes týden učí ve státní škole, o víkendu ještě v soukromé. Dohromady si vydělá devět tisíc jüanů, k tomu má zadarmo byt a stravu.

„Jsem dva roky po střední škole. Nemám pořádnou kvalifikaci. Zdejší školy často najmou bělocha, jen aby mohly vykázat, že mají mezinárodní pracovníky,“ popisuje Gina.

Rodilí mluvčí z Británie, USA nebo Austrálie většinou žádnou kvalifikaci nepotřebují. Ostatní, pro něž není angličtina rodný jazyk, většinou mají kurz pro učitele angličtiny Tefl. Ten je možné si udělat buď osobně v Londýně, ale třeba i v Praze, nebo on-line.

Přes internet nebo s vytištěným životopisem

Způsobů, jak získat místo učitele angličtiny v Číně, je hned několik. Ti, kteří mají rádi jistotu, si svůj pobyt zajistí z domova přes agenturu. Webů, které nabízejí zprostředkování práce, je mnoho. Jen namátkou: findworkabroad.com, englishfirst.com nebo eslcafe.com.

Dobrodružnější povahy přijedou do Číny a s vytisknutými životopisy obcházejí čínské vzdělávací instituce. Mezi ně patří i devětadvacetiletý Chorvat Goran. „V Chorvatsku není žádná práce. V Číně si můžu vydělat mnohem víc,“ říká absolvent magisterského studijního programu ekonomie, který před týdnem přijel do Kuang-čou. Bydlí v hostelu, práci zatím nemá, ale příští týden ho čeká série pohovorů.

Žízeň po angličtině v Číně má svůj důvod – čínští studenti skládají zkoušku z angličtiny pro přijetí na univerzitu. Výsledek tedy může rozhodnout o jejich budoucí kariéře. V roce 2013 tento test absolvovalo devět milionů studentů. Přesto chce Čína nekontrolovaný příval učitelů do země přibrzdit. Časem tak lze očekávat vyšší nároky na kvalifikaci.