Čínské padělky už zamořují i americkou armádu

armáda USA, ilustrační foto

armáda USA, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V elektronické výbavě armády Spojených států je mnoho čínských padělků. Podle zpravodajského serveru BBC to ve své zprávě uvedl branný výbor amerického Senátu. V letounech americké armády prý vyšetřovatelé během rok trvajícího zkoumání objevili 1800 případů falešných součástek. Z Číny pocházelo údajně více než 70 procent ze zhruba milionu podezřelých komponentů.

Zpráva klade důraz na podezřelé součásti nalezené ve vrtulnících typu SH-60B a v letounu P-8A Poseidon, které využívá vojenské námořnictvo, a v nákladních letadlech typů C-130J a C-27J. Hned po Číně prý nepůvodní součástky pocházely nejčastěji z trhů ve Velké Británii a v Kanadě.

Američtí vojáci spoléhají na řadu „malých, skutečně složitých elektronických komponentů“ v systémech pro noční vidění, v rádiích a v dalších zařízeních, uvádí se ve zprávě. Porucha důležité součásti by mohla ohrozit národní bezpečnost a pro Pentagon znamenat náklady navíc.

Podle senátorů jsou na vině nedostatky v americkém řetězci dodavatelů a neschopnost Číny zarazit obchodování s padělky. Peking se prý spíše než o radikální zátah proti padělatelům snaží podrobnému vyšetření této věci vyhnout.

Podezřelé součásti by měl registrovat mimo jiné zvláštní program amerického ministerstva obrany (GIDEP). Ten ale prý mezi lety 2009-2010 přijal jen 217 zpráv týkajících se falešných komponentů. Situaci by ale mohl zlepšit zákon, který v prosinci podepsal prezident Barack Obama. Má zabránit tomu, aby se padělané součástky dostávaly do země, a omezit zajišťování součástek od neznámých dodavatelů.