Čínské úřady náš šikanují, stěžují si evropské firmy

Město Čchung-čching

Město Čchung-čching Zdroj: Profimedia.cz

Evropské firmy si stěžují, že jim čínská vláda klade překážky v pronikání na místní trh. Nejlepší státní zakázky získávají čínské firmy, které navíc zhusta kopírují výrobky svých zahraničních konkurentů, tvrdí Obchodní komora Evropské unie v Číně (EUCCC).

Evropské podniky jsou znevýhodňovány i v dalších ohledech. „Dosavadní investiční model upřednostňuje státní společnosti,“ prohlásil dnes prezident EUCCC Davide Cucino při představování pravidelné zprávy o stavu evropského podnikání v Číně. Pokud se podmínky ještě zhorší, měly by evropské firmy prozkoumat možnosti na jiných rozvíjejících se trzích, dodal.

Komplikace prý začínají už při samotném přihlášení do výběrového řízení. Zahraniční firmy totiž mají přístup jen ke 12 procentům státních zakázek, zatímco v EU to je 85 procent tendrů placených z veřejných peněz.

Evropanům také vadí, že navzdory slibům čínské vlády se toho moc nezměnilo ani na poli ochrany duševního vlastnictví. Na čínský trh tak stále přicházejí výrobky místních firem, které jakoby těm západním z oka vypadly. „Zákony chránící duševní vlastnictví jsou uplatňovány ledabyle,“ uvádí zpráva EUCCC. Kopírování navíc Čína povýšila na úroveň státní politiky. “Zahraniční investoři jsou často nuceni, aby výměnou za přístup na trh odhalili svou technologii,“ vysvětlil Cucino.

Řešením podle zkušeností EUCCC není ani založení dceřiné firmy registrované v Číně. Ačkoli na ně úřady pohlížejí jako na kterýkoli jiný domácí podnik, některé dveře jim zůstávají uzavřené. Nemohou například získat státní dotace na podporu výzkumu, či výhodnější financování od čínských bank. Tyto možnosti zůstávají stejně jako daňové úlevy či výhodné pozemky vyhrazené převážně jen pro státní společnosti.

Na množství byrokratický překážek pro podnikání v Číně upozorňuj i studie OECD. Podnikání mimo jiné omezují velmi podrobné katalogy odvětví, která mají přednostní přístup ke kapitálu, a těch, která od něj naopak mají být odříznuta.

Nová pětiletka přináší naději

Hospodářská komora doufá, že změnu přinese nový plán hospodářského růstu, s nímž chce Čína zajistit další rozvoj své ekonomiky. Dvanáctá pětiletka (2011 až 2015) prý vypadá nadějně, mimo jiné slibuje další uvolnění hospodářské soutěže a podporu inovací.

Podle EUCCC nové vládní kroky rozhýbají zkostnatělé struktury. „Férovější přístup na trhu je důležitou součástí tohoto nového uspořádání,“ prohlásil Cucino. Prvek volné soutěže prý bude přínosem i pro čínské firmy, které donutí k větší produktivitě a kreativitě.