Čínský disident vyučuje demokracii na internetu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ns4d.org

Známý čínský disident Wang Tan založil na Tchaj-wanu internetovou školu, jejímž prostřednictvím vyučuje své krajany pod komunistickou vládou základy demokracie, informovala dnes agentura AP. Tan patřil k nejvýznamnějším studentským vůdcům prodemokratického hnutí, které bylo na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 utopeno v krvi.

Na slavnostní ceremonii v tchajwanské metropoli Tchaj-peji Tan dnes řekl, že Nová škola demokracie má za úkol připravit půdu pro rozšíření demokracie také v kontinentální Číně. Prostřednictvím internetu se dostane k desítkám tisíc čínských studentů, kteří v současnosti studují v zahraničí. Jinak se dá očekávat, že čínské úřady budou blokovat přístup na její stránky v tamější internetové síti.

Tan byl v roce 1991 obžalován ze vzpoury a odsouzen ke čtyřletému vězení. Po propuštění obnovil politickou činnost a v roce 1996 byl v tajném čtyřhodinovém procesu odsouzen k 11 letům vězení za spiknutí s cílem svrhnout čínskou vládu. O dva roky později mu bylo dovoleno vycestovat do Spojených států, kde žije dodnes.

Čínská Státní internetová a informační kancelář, která reguluje čínský web, v pátek pohrozila tresty pro šiřitele fám a poplašných informací, které ohrožují „společenskou stabilitu“. Učinila tak v souvislosti s kritickými poznámkami, které se průběžně objevují na populární sociální síti Sina Weibo, což je obdoba Twitteru.

Úřady například rozlítily posměvačné reakce veřejnosti na oficiální oznámení v souvislosti s červencovou nehodou rychlovlaků, které se šířily po internetu zcela bez kontroly, nebo sarkastické poznámky o poměrech v Číně údajné dvaadvacetileté prostitutky, z níž se vyklubal jednatřicetiletý novinář. Jeho příspěvky pravidelně sledovalo více než 250 tisíc lidí.

Za šíření nepodložených informací se v Číně může uložit trest pěti až deseti dnů vězení a pokuta 500 jüanů (kolem 1500 korun). Takto dostal nejvyšší trest například muž, který vybízel lidi, aby si nekupovali ryby a další mořské plody z východočínského pobřeží, které podle jeho tvrzení zamořila radiace z poškozené japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.