Co bude se Soči po olympiádě? Firmy žádají od státu záruky, že se jim investice vrátí

Ruská vláda i státní podniky řeší otázku, jestli se vyplatí nákladná infrastruktura na olympiádu v Soči a jak ji využít po hrách. Šéfové investičních firem včetně Sberbank či Gazpromu žádají kabinet o další podporu.

Olympiáda bude podle odhadů stát více než padesát miliard dolarů, což je nejvíce v historii. Mnozí investoři jsou tak například znepokojeni otázkou, jak se později zaplní 25 tisíc pokojů, které v Soči kvůli hrám vznikají. Vláda zvažuje prosbu miliardáře Viktora Vekselberga, který v letovisku staví hotelový komplex Apart Hotel, aby devíti desítkám investorů ulehčila a popřemýšlela o snížení jejich úroků.

„Potřebujeme zajistit ekonomickou efektivitu všech olympijských objektů v případě, že se daňová břemena a úrokové sazby půjček, které poskytuje státní Vněšekonombank, ukážou jako velké. Dnes se vychází z reálné možnosti vrátit úvěry z výnosů olympijských her,“ řekl vicepremiér Dmitrij Kozak, zodpovědný za výstavbu.

„V případě, že riziko nenávratnosti bude mít plošný charakter, budeme podnikat kroky, aby se půjčky vrátily všem investorům. Nechceme ani jeden bankrot ani to, aby postavené objekty přecházely do státního majetku,“ dodal Kozak. Premiér Dmitrij Medveděv tvrdí, že stejně jako existují sankce za prodlení výstavby, měl by existovat i systém pozitivní motivace.

Šéf Sberbank German Gref podle deníku Kommersant zase přišel s nápadem přimět státní korporace pořádat v Soči valné hromady. Bance by to pomohlo naplnit její hotelový komplex v obci Krasnaja Poljana. Pro státní podniky by ale takový scénář mohl být problematický, některé by si musely změnit stanovy. Je to třeba případ VTB, jejíž akcionáři se mají setkávat ve 13 ruských městech, mezi něž Soči nepatří.