Cohn-Bendit: Pokud Řecku nepomůžeme, hrozí vojenský převrat

Řecká stávka proti dalším úsporám

Řecká stávka proti dalším úsporám Zdroj: profimedia.cz

Známý francouzský europoslanec za ekologisty Daniel Cohn-Bendit se domnívá, že bez nouzové pomoci zvnějška by Řecku hrozil vojenský převrat a další dramatický pokles životní úrovně. V rozhovoru pro francouzský deník Le Monde také vyjádřil přesvědčení, že Řecko z eurozóny nevystoupí. V Řecku mezitím pokračují vyjednávání o vytvoření vládní koalice - zdá se, že se rýsuje dohoda socialistů s Demokratickou levicí (DIMAR) na přechodné vládě na dva roky.

„V Řecku se zhroutil politický prostor, je třeba vyslat signál naděje. Když necháme Řeky, aby se v tom plácali sami, riskujeme vojenský puč. Propad životní úrovně by byl ještě dramatičtější,“ řekl francouzsko-německý politik k možnému vývoji v zadluženém Řecku, které ekonomicky zatím přežívá jen díky pomoci Evropské unie.

Cohn-Bendit si rovněž nemyslí, že by byl uskutečnitelný odchod Řecka z eurozóny, o čemž se v poslední době stále častěji hovoří. Podle něj je třeba společně s Řeky hledat východisko tak, aby Řecko mohlo dodržet své závazky.

Řecká umírněná levice souhlasí s přechodnou vládou na dva roky

Poté, co včera za řeckým prezidentem Karolosem Papuliasem přišel s prázdnou šéf Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras, dostali pokyn k sestavení vlády socialisté. A zdá se, že se rýsuje vládní řešení.

Řecká Demokratická levice (DIMAR) souhlasí s podporou přechodné koaliční vlády na dva roky. Tato vláda by měla s podporou nadpoloviční většiny poslanců za úkol zachránit zemi v eurozóně, ale postupně se odklánět od nadměrně přísných úspor. Vyplynulo to ze schůzky předsedy socialistů (PASOK) Evangelose Venizelose s šéfem DIMAR Fotisem Kuvelisem.

DIMAR má prý ale zájem o širokou koalici. Otázkou je, jak by v tomto případě vypadala dohoda o úsporných opatřeních. Tsipras pojal svůj vládní pokus jako šanci vypovědět závazky země vůči eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu. Brusel přitom na Atény naléhá, aby podmínky úmluv dodržely, pokud chtějí u eura zůstat. V tomto duchu podle vícera zdrojů řeckým politikům telefonovali jak unijní prezident Herman Van Rompuy, tak předseda Evropské komise José Barroso.

Všeobecnou depresi z bezvýchodné situace včera ještě umocnily informace o dalším růstu nezaměstnanosti. Její míra v únoru stoupla na rekordních 21,7 procenta. “Pokračující růst nezaměstnanosti může přimět více Řeků hlasovat pro protiúsporné strany,” varoval podle Reuters politický analytik Alastair Newton ze společnosti Nomura.

S&P varovala Řecko, že mu jeho nízký rating ještě může snížit

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala Řecko, že jeho už tak nízký rating ve spekulativním pásmu je možné snížit ještě víc. K další degradaci ratingových známek by agentura sáhla v případě, že Řecko vinou chaotického vývoje na své politické scéně ztratí příslib finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) nebo partnerů v eurozóně.

„Jestliže politika či politické úmysly budou v rozporu s obsahem a cílem programu a oficiální věřitelé vezmou zpět svou podporu, která se prozatím zdála blízko, budeme v takovém případě znovu uvažovat o snížení ratingu. V současné době je hlavní rating na stupni CCC,“ poznamenal analytik S&P pro státní dluhy Marko Mrsnik.