Čtyři roky od tragédie ve Smolensku: Poláci viní ruské dispečery

Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku

Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku Zdroj: Wikimedia Commons

Polsko si připomíná čtvrté výročí od havárie polského vládního letounu u Smolensku, při němž zemřela řada představitelů státu včetně prezidenta Lecha Kaczyńského. Polští a Ruští vyšetřovatelé se ale stále nedokážou shodnout na příčině neštěstí. Varšava připravuje obvinění ruských dispečerů, kteří polský vládní speciál naváděli na přistání.

Polští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že personál smolenského letiště k nehodě přispěl, chytají proto obvinění letových dispečerů, píše list Nasz Dziennik. V úvahu připadá obvinění z porušení letových předpisů nebo zavinění neštěstí v letecké dopravě. V druhém případě by dispečerům při prokázání úmyslného zavinění hrozilo až 12 let vězení. Důkazy, které by prokazovaly úmysl, ovšem chybí, přiznávají vyšetřovatelé.

Dispečeři pochybili i podle dříve zveřejněné zprávy zvláštní vyšetřovací komise, kterou vedl bývalý polský ministr vnitra Jerzy Miller. Piloty prý uvedli v omyl, protože jim potvrdili, že letadlo letí ve správném kurzu. Na radaru v kontrolní věži přitom museli jasně vidět, že to není pravda. Tvrzení komise ale nelze ověřit, záznamy z přístrojů v řídící věži nejsou totiž podle ruské strany kvůli poruše k dispozici.

Ruský Mezinárodní letecký výbor už v roce 2011 dospěl k závěru, že bezprostřední příčinou havárie byla série chyb posádky. Nesprávné bylo už její rozhodnutí přistát ve Smolensku navzdory tomu, že posádka byla opakovaně varována před hustou mlhou v okolí letiště, která neumožňuje přistání. Rozhodování pilotů podle vyšetřovatelů ovlivnila skutečnost, že na palubě cestovali vysocí státní představitelé, kteří by nesouhlasili s rozhodnutím posádky přistát na záložním letišti.

Také Millerova komise připouští, že piloti zanedbali přípravu na let, porušili některé bezpečnostní předpisy a chybně ovládali některé přístroje v na palubě letadla. Piloti prý také nedokázali efektivně spolupracovat.

Prezidenta někdo zavraždil, tvrdí poslanec

I čtyři roky po havárii se objevují teorie předkládající alternativní scénáře katastrofy. Například polský poslanec Antoni Macierewicz u příležitosti výročí nehody zveřejnil svou dvousetstránkovou zprávu, která tvrdí, že pád letadla způsobila exploze. Zpráva, na níž se podílel i bratr zesnulé hlavy státu Jaroslaw, tvrdí, že bývalý prezident byl zavražděn, a to nejspíše Rusy.

Polská vláda se prý podílí na zamaskování skutečných příčin. „Nikdy v historii se vláda a vyšetřovatelé tolik nesnažili, aby zablokovali přístup k pravdě,“ prohlásil Macierewicz. Poslanec se odvolává na nejmenované experty, která na místě katastrofy našly stopy po výbuchu, ke kterému došlo bezprostředně předtím, než se letadlo dotklo země. Dodal, že rozmístění trosek na zemi také spíše odpovídá explozi během letu než nárazu do terénu. Polský premiér Donald Tusk tvrzení, že vláda před veřejností skrývá pravdu, dlouhodobě odmítá.

Vládní speciál Tupolev Tu-154M se havaroval 20. Dubna 2010 krátce před přistáním na letiště ve Smolensku. Na palubě byl prezident Kaczyński, celé vedení polské armády a řada dalších státních činitelů. Neštěstí nikdo nepřežil. Delegace se měla zúčastnit pietního aktu v Katyni, kde v roce 1940 sovětská tajná policie zavraždila tisíce polských vojáků.

Trasa polského letuTrasa polského letuTrasa polského letu | CC BY-SA 3.0: Wikimedia Commons