Další boje. Při izraelském útoku zahynuli tři velitelé Hamasu

Útok na Pásmo Gazy

Útok na Pásmo Gazy Zdroj: ctk

Při izraelských útocích na Pásmo Gazy přišlo o život osm Palestinců. Radikální hnutí Hamas, proti němuž Izraelci bojují, ohlásilo úmrtí tří velitelů svého ozbrojeného křídla. Konflikt trvá s několika přestávkami od začátku července a vyžádal si od té doby přes 2000 obětí.

Zatím poslední příměří vypršelo v pondělí a po jednodenním prodloužení pak boje začaly znovu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v televizi ve středu ohlásil, že kampaň proti Hamasu bude pokračovat, dokud nebude na jihu Izraele panovat klid. Právě tam nejčastěji dopadají rakety Hamasu.

Bez úspěchu se Izraelci pokusili v úterý zabít velitele ozbrojeného křídla Hamasu Muhammada Dífa. Zasáhli jeho dům a při útoku zemřela Dífova žena a dítě, Díf sám však unikl.

Gazu čeká dlouhá bitva

Hamas ohlásil, že mezi oběťmi posledních útoků jsou tři velitelé jeho ozbrojeného křídla Kásam. Zemřeli při náletu na dům v Rafáhu na jihu Pásma.

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon operaci považuje za velký úspěch, protože trojice byla odpovědná za mnohé útoky proti Izraeli a jeden z jejích členů za únos vojáka Gilada Šalita v roce 2006. Jaalon řekl, že armáda bude i nadále vedení Hamasu „pronásledovat kdekoli a kdykoli“, a doporučil Izraelcům, aby se připravili na dlouhou bitvu, která bude vyžadovat „trpělivost, vytrvalost a sílu“.

Vyhrůžky Hamasu

Premiér Benjamin Netanjahu poděkoval rozvědce za odvedenou práci, protože právě díky ní se podařilo trojici zamířit. Izraelští komentátoři naznačují, že právě po takovém úspěchu izraelští politici touží a že původně jím mělo být usmrcení Dífa, který byl na izraelském seznamu lidí určených k likvidaci už v 90. letech. Díf podle tisku dodržuje přesně zásady vůdců Hamasu, kteří se chtějí vyhnout zabití. Je v neustálém pohybu, nevydává rozkazy přímo, ale přes kurýry, vyměňuje stále automobily a nepoužívá mobilní telefon. Do podzemí se v poslední době uchýlil třeba i předseda vlády Hamasu Ismáíl Haníja a další vysocí představitelé z Gazy. Na veřejnosti se ukazují pouze mluvčí a níže postavení členové skupiny.

Hamas pohrozil, že začne mířit své rakety na strategické body v Izraeli včetně mezinárodního Ben Gurionova letiště. Netanjahu vzkázal, že odpověď Izraele bude sedmkrát silnější. Na letišti sice bylo mnoho policistů, avšak provoz zůstal nepřerušen.

Katastrofální podmínky

Boje začaly v červenci po únosu a vraždě tří Izraelců na Západním břehu Jordánu. Izrael akci okamžitě připsal Hamasu, který se k ní ale dosud nepřihlásil. Až nyní jeden z jeho zástupců v Turecku řekl, že únos byla „hrdinská operace Kásamu“, jež měla podpořit vězněné Palestince, kteří proti podmínkách svého věznění v Izraeli protestují hladovkou.

Izraelský list Haarec upozornil, že vlivem zničené infrastruktury se v Pásmu Gazy začíná zásadním způsobem nedostávat pitná i užitková voda. V provizorních přístřešcích, kam se muselo uchýlit na 270 tisíc Palestinců, se prý začínají šířit kožní nemoci a infekce. Poničenou elektrickou síť se sice podařilo zčásti opravit, ale dodávky elektřiny jsou stále omezeny na 12 hodin denně.

AP: Za neúspěchem rozhovorů o příměří v Gaze je možná Katar
Egyptu se nepodařilo zprostředkovat další příměří mezi Izraelem a Hamasem. O tom, zda zavládne klid zbraní, se ale zřejmě nerozhoduje v Káhiře, nýbrž v bohatém Kataru, vzdáleném explozím i prachu z bojiště. Právě Katar má totiž největší vliv na palestinské hnutí Hamas a není v jeho zájmu, aby Egypt sklízel chválu za urovnání konfliktu. Tvrdí to agentura AP.

Exilové vedení Hamasu sídlí od roku 2012 v Kataru a Dauhá se stalo slavním finančníkem Pásma Gazy.

Byl to zřejmě Katar, kdo zmařil dohodu o trvalejším příměří. Naznačil to člen palestinské strany Fatah, podle něhož se minulý týden v Káhiře zdálo, že je dohoda na dosah. Když se ale delegace Hamasu vrátila po konzultacích v Kataru, stanovila nové podmínky a rozhovory pak začal komplikovat rovněž Izrael.

Podle tohoto palestinského zdroje nemá Katar zájem o úspěch jednání v Egyptě. Je spojencem tamního Muslimského bratrstva a jeho hlavním cílem je co nejvíce poškodit současnou egyptskou vládu, která Muslimské bratrstvo zařadila k teroristickým organizacím.

Podle panarabského listu Al-Haját šli Katařané dokonce tak daleko, že pohrozili vyhoštěním exilového vůdce Hamasu Chálida Mišala, pokud Hamas přistoupí na egyptské návrhy příměří. Lidé z Hamasu pak začali požadovat, aby Káhira zaručila Kataru slovo v jednáních o Gaze, což Egypt odmítl, dokud se Katar oficiálně neomluví za protiegyptskou politiku.