Davoské fórum varuje: lidé nevěří lídrům

Fórum v Davosu

Fórum v Davosu Zdroj: ctk

Letošní setkání špiček světové ekonomiky a politiky ve švýcarském horském středisku Davos se koná v atmosféře přetrvávající krize důvěry v tyto elity. Globální průzkum mínění zveřejněný před zasedáním Světového ekonomického fóra (SEF) ukázal, že v důsledku série skandálů a problémů v politice, finančním světě, sportu i v médiích zůstává důvěra lidí ve vůdčí schopnosti nynější elity velmi nízká.
„Je zcela jasné, že budoucnost světové ekonomiky je založena na obnovení důvěry. Obnovení důvěry ve vůdce, obnovení důvěry v naši budoucnost. To znamená, že se musíme dostat z nynějšího krizového naladění,“ řekl zakladatel SEF Klaus Schwab.
Pozorně sledovaného setkání se zúčastní přes 1500 zástupců světa podnikání a až 50 hlav států a vlád. Akci otevře ve středu italský premiér Mario Monti. Účastníky budou před obvyklými houfy nepřátelsky naladěných protikapitalistických aktivistů chránit důkladná bezpečnostní opatření, podpořená přítomností až 5000 švýcarských vojáků.
Elity jsou oprávněně nervózní, protože důvěra v ně zůstává i po uklidnění velkých otřesů v podobě globální finanční krize a dluhové krize eurozóny nadále značně slabá.
4
Fotogalerie
Italský premiér Mario Monti dnes zahájí výroční zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Na 43. ročníku prestižní akce se potká 2500 účastníků ze sta zemí včetně padesátky hlav států či vlád.

Před ostře střeženými konferenčními sály už tradičně svoji nevoli k lídrům projeví antikapitalističtí aktivisté. Přestože ti se přes tisícovky švýcarských vojáků do jednacích sálů jistě nedostanou, kritika globálních lídrů téměř určitě zazní.

„Je zcela jasné, že budoucnost světové ekonomiky je založena na obnovení důvěry. Obnovení důvěry ve vůdce, obnovení důvěry v naši budoucnost,“ řekl zakladatel SEF Klaus Schwab. Jeho slova potvrdil i průzkum Edelman Trust Barometer u 31 tisíc lidí v 26 zemích. Důvěra lidí v byznys upadá a banky jsou nejméně důvěryhodným odvětvím.

Důvěra ve vlády se sice globálně mírně zvýšila, ale jen 13 procent lidí věří, že jim vlády říkají pravdu do očí. Z výzkumu také vyplývá, že nedůvěra se váže především ke konkrétním lídrům. Instituce samotné si v očích obyvatel stojí většinou mnohem lépe.

Nejdůležitější problémy k řešeníNejdůležitější problémy k řešení | E15

„Politické lavírování o dluhovém stropu v USA, nefunkčních záchranách v EU, korupce v Brazílii a Indii a přírodní katastrofa v Japonsku může za celkový sestupný trend,“ shrnuje šéf výzkumné firmy Richard Edelman.

Krizi důvěry tak v Davosu bude řešit například ruský premiér Dimitrij Medveděv, britský premiér David Cameron či německá kancléřka Angela Merkelová. Z postkomunistického středoevropského regionu se mezi hlavními řečníky představí polský premiér Donald Tusk či maďarský eurokomisař László Andor. Z české politiky nepřijede nikdo. Mezi účastníky se ale objeví řada byznysmenů, například lidé z PPF.