Demografické vyhlídky Německa migrace příliš nevylepší, varují statistici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Německo nemůže podle tamního statistického úřadu (Destatis) spoléhat na to, že nárůst přistěhovalectví vyřeší demografické problémy země spojené se stárnutím populace a nízkou porodností. K vyrovnání rostoucího rozdílu mezi počty lidí v produktivním a důchodovém věku by pomohlo, kdyby se během následujících 25 let každý rok nově zapojilo do pracovního procesu 470 tisíc přistěhovalců. Současný počet azylantů je sice dvojnásobný, Destatis však očekává budoucí zeslabení migrační vlny.

Z nynějšího počtu přistěhovalců by tak Německo mohlo profitovat jen krátkodobě, upozorňuje Destatis. Server Deutsche Welle připomíná, že německý systém sociálního zabezpečení je přímo závislý na počtu pracujících, kteří do něj přispívají.

V roce 2013 v Německu žilo 15 milionů obyvatel starších 67 let. Jejich počet do roku 2040 vzroste o dalších 6,5 milionu osob, zatímco lidí ve věku 20 až 66 let bude o 13 milionů méně. Každý rok by kvůli vyrovnání tohoto propadu muselo na pracovní trh vstoupit bezmála půl milionu přistěhovalců. V loňském přitom zažádal v Německu o azyl jeden milion osob

Destatis však v protikladu s demografickým vývojem v Africe či na Blízkém východě nepředpokládá, že množství imigrantů zůstane dlouhodobě na podobně vysoké úrovni jako v roce 2015.

Už jen z tohoto důvodu by podle Destatisu neměl Berlín spoléhat na přistěhovalectví jako na řešení stárnutí populace. Statistický úřad dodal, že situaci mohou změnit případné přírodní pohromy či vypuknutí nových ozbrojených konfliktů v blízkosti Evropy.

Mnichovský ekonomický institut Ifo navíc již dříve uvedl, že pro část migrantů může představovat překážku pro vstup na pracovní trh jejich nízká kvalifikace. „Na základě informací z uprchlických táborů v Turecku a mezinárodních srovnávacích testů odborníci odhadují, že kolem 50 procent syrských běženců nemá ani základní vzdělání,“ uvedl na podzim ředitel institutu Gabriel Felbermayr.

Timothy Snyder: Muslimský svět je první obětí změn klimatu. Přijdou další „Sýrie“