Disney zklamal investory špatnými výsledky. Google dostal pokutu v Itálii

Společnost The Walt Disney Company zklamala investory špatnými hospodářskými výsledky za druhé finanční čtvrtletí. Její tržby klesly o 13 procent. Zpomalil se i růst předplatitelů streamovacího kanálu Disney Plus.

Společnost The Walt Disney Company zklamala investory špatnými hospodářskými výsledky za druhé finanční čtvrtletí. Její tržby klesly o 13 procent. Zpomalil se i růst předplatitelů streamovacího kanálu Disney Plus. Zdroj: e15.cz

Americký internetový gigant Google zaplatí  pokutu přesahující 100 milionů eur v Itálii. Společnost zneužívala svého dominantního postavení na trhu.
Polsku hrozí vysoká inflace. Známý ekonom Gatnar nabádá tamní centrální banku, aby neprodleně zvýšila úrokové sazby.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Google musí platit

Italský antimonopolní úřad udělil ve čtvrtek vysokou pokutu americké společnosti Google. Internetový gigant musí Itálii zaplatit 102,8 milionu eur, přes 2,6 miliardy korun. Google si podle tamních úředníků vysloužil trest za zneužívání svého dominantního postavení na trhu. Měl například upřednostňovat svoji aplikaci Mapy Google k vyhledávání dobíjecích stanic pro elektromobily před platformou Enel X Italia. „S rozhodnutím úřadu nesouhlasíme a zvážíme naše další možnosti,“ řekl mluvčí Googlu serveru Euronews. Není to však ani zdaleka poprvé, co americká firma dostala v Evropě za stejný prohřešek pokutu. Třeba v březnu 2019 musela zaplatit Evropské unii 1,49 miliardy eur.  

Polsku hrozí vysoká inflace

Polská centrální banka by měla co nejrychleji navýšit své rekordně nízké úrokové sazby, aby tak zastavila rostoucí inflaci. Alespoň si to myslí uznávaný polský ekonom a člen Národní hospodářské rady Eugeniusz Gatnar, který je známý svou otevřeností. Inflace v Polsku nedávno překonala 3,5 procenta a dostala se tak na nejvyšší úroveň za posledních 12 měsíců. V červnu by podle Gatnara mohla dosáhnout pěti procent. Většina ostatních členů ekonomické rady nicméně Gatnarův názor nesdílí a hodlá držet úrokové sazby na současných hodnotách až do poloviny příštího roku.

Z trhů a burz 

Evropské akcie uzavřely smíšeně, americké zpevnily 

Burzy ve Spojených státech ve čtvrtek zastavily propad z předešlých dní a výrazně posílily. Investory povzbudila zejména pozitivní data z amerického trhu práce. Dow Jonesův index se zvýšil o 1,29 procenta. S&P 500 zpevnil o 1,22 procenta a Nasdaq Composite přidal 0,72 procenta. Evropské akciové trhy se včera na směru neshodly. Zatímco německý DAX a francouzský CAC 40 zakončily obchodování v plusu, britský benchmark FTSE 100 a celoevropský STOXX Europe 600 oslabily. Dařilo se sektoru služeb, naopak třeba tituly těžařských společností prudce zlevnily.         

Disneyho tržby se propadly

Americká mediální společnost The Walt Disney Company včera nadělila investorům nepříjemné zklamání. Korporace oznámila své hospodářské výsledky za druhé finanční čtvrtletí, které skončilo 3. dubna. Její tržby za dané období klesly o třináct procent na 15,61 miliardy dolarů, zhruba 329 miliard korun. Kvůli rozvolňování vládních restrikcí proti šíření pandemie se také zpomalil růst předplatitelů streamovacího kanálu Disney Plus. Platforma měla na začátku dubna 103,6 milionu platících zákazníků. Analytici přitom odhadovali, že bude mít téměř o šest milionů více. Akcie Disneyho se po běžných obchodních hodinách propadly o 3,7 procenta.   

Tweet dne

„Jezdit na kole do práce je skvělý způsob, jak nastartovat váš den. Jako poslankyně jsem často jezdila do práce na kole, když to počasí umožnilo. Dnes je to poprvé, co jsem přijela do kanceláře na kole od chvíle, kdy jsem se v lednu 2021 stala premiérkou. Doufám, že během léta budu moci takto cestovat do práce častěji.“ 

Estonská premiérka Kaja Kallasová propaguje zdravý životní styl. 

Stane se dnes

  • V polské Lodži se sejdou ministři zahraničí visegrádské čtyřky. Budou řešit především společný boj s pandemií koronaviru.
  • Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) si zvolí nového lídra, který nahradí dosavadní předsedkyni Arlene Fosterovou. Ta brzy skončí také jako premiérka Severního Irska a nový lídr DUP by po ní mohl převzít i tuto funkci.
  • Měla by se vyjasnit situace ohledně sestavování nové izraelské vlády. Jeden z klíčových hráčů Naftali Bennett změnil svůj postoj a uvedl, že vzhledem k eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu by měl v čele státu zůstat premiér Benjamin Netanjahu.
  • Spojené státy zveřejní vývoj průmyslové výroby v USA za duben.