Djoković musí opustit Austrálii. Přišel o šanci na rekord i možnou výhru 2,1 milionu dolarů

Novak Djoković

Novak Djoković Zdroj: ČTK / AP / Mark Baker

Srbský tenista Novak Djoković prohrál soud o zrušené vízum a nemůže obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Prvního hráče světa rozsudek zklamal, ale respektuje ho a Austrálii opustí. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Djokovićovi nyní hrozí tříletý zákaz vstupu do země.

Djoković v prohlášení uvedl, že potřebuje čas na odpočinek, aby se z posledních týdnů vzpamatoval. K případu se vyjádřil jen krátce. „Jsem nesmírně zklamán, že soud zamítl moji žádost o přehodnocení rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení mého víza, což znamená, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open. Rozhodnutí soudu respektuji a budu spolupracovat s úřady při odjezdu ze země,“ uvedl čtyřiatřicetiletý hráč, který chtěl v Melbourne usilovat o rekordní 21. grandslamový titul. V případě vítězství by mu také náležela odměna 2,1 milionu dolarů.

Djoković je odpůrcem vakcinace proti koronaviru a australské vízum dostal na základě výjimky z povinného očkování po prodělaném koronaviru. Jeho žádost posoudily komise státu Victoria a australského tenisového svazu, ale vládní nařízení se liší. Po příletu mu vízum odebraly úřady na letišti. Soud mu ho kvůli procesnímu pochybení úředníků vrátil, ale v pátek mu vízum opět zrušil ministr pro imigraci Alex Hawke, který to vysvětlil veřejným zájmem.

„Bylo mi nepříjemné, že pozornost byla v posledních týdnech upřena na mě a doufám, že teď se budou všichni soustředit na tenis a můj milovaný turnaj,“ řekl devítinásobný vítěz Australian Open. „Přeju všem hráčům, pořadatelům, dobrovolníkům i fanouškům vše nejlepší v turnaji,“ uvedl Djoković. Poděkoval také za podporu rodině, přátelům, fanouškům a Srbům.

Hlavní soudce James Allsop uvedl, že rozhodnutí se týkalo toho, zda bylo ministrovo rozhodnutí o odebrání víza iracionální, nebo právně nepřiměřené. „Není součástí funkce soudu rozhodovat o opodstatněnosti, nebo moudrosti rozhodnutí,“ řekl Allsop s tím, že šlo o přezkoukání, zda byl ministrův krok v souladu se zákonem, či nikoli. Soud dnes své rozhodnutí písemně nezdůvodnil, to učiní v nadcházejících dnech.

Djokovićův úvodní zápas byl v programu Australian Open zařazen hned na pondělí. Jeho místo zaujme jako poražený z kvalifikace 150. hráč světa Ital Salvatore Caruso, jehož soupeřem bude Srb Miomir Kecmanovič.

O letošní Australian Open přišla i tenistka Renata Voráčová. Česká deblistka také dostala výjimku z očkování na základě prodělaného covidu. Na rozdíl od Srba prošla na letišti kontrolou, ale po týdnu volného pohybu v Melbourne a jednom odehraném turnaji byla zadržena, vyslýchána a o vízum přišla. Z Melbourne pak rychle odletěla.