Do Řecka se prý tento měsíc vrátí mezinárodní věřitelé

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Mezinárodní věřitelé Řecka by se měli koncem ledna vrátit do Atén, aby obnovili kontrolu plnění podmínek své finanční pomoci pro tuto jihoevropskou zemi. Podle agentury Reuters to dnes řekl nejmenovaný úředník na řeckém ministerstvu financí.

Zástupci Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky zahájili svou nejnovější revizi plnění záchranného programu v září. Od té doby ale byla revize třikrát přerušena, naposledy v polovině prosince. Původně se očekávalo, že zástupci takzvané „trojky“ věřitelů se do Atén vrátí tento týden. Konkrétní datum ale stanoveno nebylo.

Křehké vládní koalici v Řecku se příliš nechce přijímat další úsporná opatření v době, kdy je ekonomika šest let v recesi a řecká nezaměstnanost je nejvyšší v Evropské unii. Obě strany se ale musí dohodnout na velikosti rozpočtových úspor potřebných k tomu, aby Atény dodržely fiskální cíle pro letošní rok.

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem záchranné úvěry od EU a MMF. Z celkového balíku 240 miliard eur (6,6 bilionu korun) zatím dostalo zhruba 220 miliard eur. Úspěšné dokončení nejnovější revize odblokuje dalších 4,9 miliardy eur (164,6 miliardy korun). Dohoda v tomto smyslu se ale nečeká dříve než v únoru, napsal Reuters.