Doněck zasáhla silná palba z děl. Armáda prý ale město neostřeluje

Centrum východoukrajinského Doněcka, důsledky dělostřelecké palby

Centrum východoukrajinského Doněcka, důsledky dělostřelecké palby Zdroj: ctk/AP

Centrum východoukrajinského Doněcka se stalo terčem masivního dělostřeleckého útoku, na místě je údajně mnoho mrtvých a zraněných, část centra je poškozena. Kyjev zároveň oznámil, že na místě pádu malajsijského letadla obnovuje bojové operace. Ostřelování centra Doněcka z těžkých zbraní ale ukrajinská armáda popírá.

Podle ruských novinářů dělostřelecké granáty explodovaly v centru města nedaleko stomatologické kliniky a transfuzní stanice. Palba je údajně vedena z prostoru, kde operují jednotky ukrajinské Národní gardy.

V sousedství obou zdravotnických zařízení se nachází bývalé sídlo odbočky ukrajinské tajné služby SBU, které si povstalci po ovládnutí Doněcka vybrali jako místo svého hlavního štábu.

Na místě je podle ukrajinských i ruských zdrojů mnoho raněných i mrtvých. Dělostřelecký granát údajně dopadl i do doněckého obchodního centra, údaje o obětech zatím nejsou k dispozici.

Nemocnice v Doněcku poškozená dělostřeleckou palbouNemocnice v Doněcku poškozená dělostřeleckou palbou | ctk/APStomatologická klinika v Doněcku poškozená dělostřeleckou palbou (foto: ČTK/AP)

Velení ukrajinské armády dnes potvrdilo, že v Doněcku i v Luhansku byla zahájena ofenzíva. Mluvčí Andrij Lysenko řekl, že boje se odehrávají na předměstí obou měst. Jejich střed prý ale ukrajinské jednotky neostřelují. „Z těžkých děl ani letadel města neostřelujeme. Vzdušné síly ničí kolony nepřátelských vozidel, to je teď jejich hlavní úkol,“ řekl Lysenko.

Podle serveru Cenzor dnešní ostřelování zasáhlo tři obytné domy a trolejbusové depo, kde bylo poškozeno třicet vozidel. Zraněno bylo několik zaměstnanců doněckých komunálních služeb, kteří v prostoru dopadu granátů sekali trávu.

Kolem poledne bylo podle agentury Unian ostřelování obnoveno, exploze se prý ozývají prakticky z celého města. Obyvatelstvo radnice vyzvala k útěku do krytů a naléhavě lidem doporučila, aby nevycházeli na ulici.

Armáda obnovila boje u trosek letadla
Na místě pádu malajsijského letadla, které se v polovině července zřítilo nad východní Ukrajinou po zásahu raketou, ukrajinská armáda obnoví bojové operace. Oznámila to agentura Unian s odvoláním na dnešní sdělení ukrajinské vlády. Boje budou údajně trvat až do „zahájení druhé fáze vyšetřování“.
Nizozemský premiér Mark Rutte dal ve středu pokyn k pozastavení pátrání po zbývajících ostatcích obětí havarovaného malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Rutte řekl, že pokračování v hledání je příliš nebezpečné. V blízkosti trosek letadla totiž pokračují boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci.

Z postu šéfa vlivné Rady národní bezpečnosti a obrany dnes bez udání důvodu odstoupil Andrij Parubij, jeden z hlavních vůdců prozápadního povstání, které v únoru smetlo režim prezidenta Viktora Janukovyče. Prezident Petro Porošenko jeho rezignaci přijal s tím, že Parubij dál zůstává členem prezidentského politického týmu.

Nejzelenější průmyslové město světa založené Velšanem
- Doněck leží na východní Ukrajině, asi 70 kilometrů na východ od města je ruská hranice, přes 100 kilometrů na jih se nachází Azovské moře. Město je správním střediskem Doněcké oblasti.
- V Doněcku na rozloze 571 kilometrů čtverečních žilo do zahájení bojových operací asi milion lidí. Město je na Ukrajině pátým nejlidnatějším. Rozlohou a počtem obyvatel tak zhruba odpovídá Praze.
- Základy města položil v roce 1869 velšský průmyslník John Hughes, na jehož počest byla původně průmyslová osada s uhelnými doly a hutěmi pojmenována Juzovka. V roce 1922 byla přejmenována na Stalino, současný název nese Doněck od roku 1961 a je pojmenován podle řeky Doněc, která městem ale neprotéká. Doněckem protéká řeka Kalmius.
- Během druhé světové války byl Doněck téměř zničen, po válce se ho znovu podařilo vybudovat. V roce 1970 Doněck obdržel od Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) titul nejzelenější průmyslové město světa.
- Národnostně ve městě těsně převažují Rusové (48 procent) nad Ukrajinci (47 procent). Převládajícím jazykem je ale ruština, kterou ve městě i v celé oblasti mluví asi 75 procent obyvatel.
- Doněcká oblast, včetně města Doněck, tvoří podstatnou část území Donbasu, rozsáhlého těžebního a průmyslového regionu na východní Ukrajině. Donbas kromě Doněcké oblasti tvoří ještě část Dněpropetrovské oblasti a Luhanská oblast. Doněcká oblast je průmyslovým srdcem Ukrajiny. Produkuje asi 20 procent celkového HDP, těží se zde uhlí a rudy kovů, je zde soustředěna metalurgie a těžký průmysl. V samotném Doněcku se nachází 17 uhelných dolů, pět slévárenských komplexů, desítky strojírenských a potravinářských závodů.
- Doněck, kterému se přezdívá Město milionu růží, je ale i centrem kultury a sportu. Ve městě jsou tři divadla, několik univerzit a z Doněcka pochází fotbalový klub Šachtar Doněck, který je v rukou vlivného oligarchy a nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova, který se v Doněcku narodil. Domácí stánek klubu, za který hrál deset let i český fotbalista Tomáš Hübschman, hostil zápasy fotbalového Eura 2012. Hokejový Donbass Doněck hrál KHL, v letošním čtvrtfinále celek vypadl s hokejisty Lva Praha. Kvůli napjaté situaci na Ukrajině ale podle posledních zpráv do nového ročníku KHL nenastoupí.
- Proruští demonstranti se 6. dubna v Doněcku zmocnili sídla místního gubernátora, o den později byla vyhlášena Doněcká lidová republika a 11. května se v Doněcké a také Luhanské oblasti konalo referendum, ve kterém se podle proruských údajů většina obyvatel vyslovila pro nezávislost. Kyjev i západní země plebiscit označily za nelegální.
- Oficiálním starostou města je Olexandr Lukjančenko, hlavní tváří proruských vzbouřenců ale byli předseda samozvané doněcké vlády Alexandr Borodaj, který se narodil v Moskvě, a šéf doněckého parlamentu Denis Pušilin, rodák z Doněcké oblasti. Pušilin údajně opustil kvůli osobním důvodům Ukrajinu a žije v Moskvě. Na konci července ho následoval i Borodaj, který se ale po několika dnech do Doněcka vrátil.