Draghi představí plán dvojitého boje s krizí

Mario Draghi

Mario Draghi

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi navrhne na dnešním zasedání Rady guvernérů ECB dvojitou strategii boje proti dluhové krizi v eurozóně. Spočívat má v koordinované intervenci ECB a záchranného fondu ESM na trhu se státními dluhopisy. Napsal to dnes německý deník Süddeutsche Zeitung.

Draghiho plán počítá s tím, že by ESM přímo odkupoval malé množství dluhopisů nabízených vládami krizí postižených států, jako jsou Španělsko a Itálie. ECB by současně skupovala státní papíry, se kterými už se na trhu obchoduje. Cílem této akce má být snížení úrokové zátěže postižených zemí.

ESM má totiž jen omezené možnosti. Se svými 700 miliard eur může zasáhnout jen v případě, že úroky, za které si stát v nouzi půjčuje, přesáhnou určitou mez. Fond se tak má zapojit do aukcí dluhopisů jednotlivých států. ECB má již před dražbou úroky dluhopisů snížit a později v okamžiku, kdy už fond nemůže ve výkupu dluhopisů pokračovat, má úroky na nižší úrovni svými nákupy udržet.

Podle deníku se v radě rýsuje většina pro tento program. Jeho schválení na dnešním zasedání ve Frankfurtu nad Mohanem se ale nepředpokládá. K tomu by mělo dojít až po 12. září, kdy německý ústavní soud vynese verdikt ohledně dokončení ratifikace ESM v Německu, bez níž nemůže budoucí stálý záchranný fond eurozóny začít fungovat.

ECB už do dluhopisů státu eurozóny investovala 211 miliard eur. Je ale sporné, zda k tomu má oprávnění. Až budou země o podobnou pomoc žádat ESM, budou tak muset učinit oficiálně a výměnou za výkup svých dluhopisů přislíbit sanaci veřejných rozpočtů či reformy. Schválení pomoci bude také podléhat souhlasu členských států.