EdF o několik měsíců odložila rozhodnutí o stavbě britské jaderné elektrárny

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C Zdroj: EDF Energy

Angličané pořád neví, jestli jim konsorcium vedené francouzskou energetickou firmou EdF postaví novou jadernou elektrárnu Hinkley Point C. Přestože finanční podporu nové elektrárny už loni schválila Evropská komise, EdF posunula definitivní rozhodnutí o stavbě o několik měsíců. Podle dřívějších vyjádření měla dát novým reaktorům zelenou letos v březnu.

Šéf EdF Jean-Bernard Lévy se omezil pouze na konstatování, že o elektrárně bude muset firma rozhodnout rychle, nicméně stále probíhají jednání. Britští energetici, na které se odvolává britský deník Guardian, nicméně spekulují, že EdF se komplikuje vyjednávání s britskou vládou o poskytnutí finančních garancí, s čínskými partnery, kteří měli část investice zaplatit, a ve hře je také hrozba Rakouska, že napadne britský systém podpory jádra u Evropského soudního dvora.

Loni v říjnu v Bruselu prošlo schéma podpory pro novou elektrárnu. Za megawatthodinu vyrobené elektřiny bude EdF pobírat fixní cenu 92,50 liber. Pokud bude cena proudu na burze nižší než tato garance, bude firma dostávat kompenzace od spotřebitelů. Když bude naopak cena vyšší, odvede EdF a partneři rozdíl státu. Zároveň konsorcium dostane od vlády záruky za úvěry, které si na stavbu bude muset vzít. Tato záruka pokryje financování 65 procent z celkové ceny elektrárny, kterou EdF vyčíslila na 16 miliard liber. Nyní se cena elektrárny odhaduje na 24,5 miliardy liber.

Vláda nespěchá

Jenže vláda, kterou čekají brzké parlamentní volby, prý s podpisem klíčových smluv s konsorciem nespěchá. Problém je údajně s konečným zněním pasáže o cenové garanci contract for difference. Čínští investoři, kteří se do konsorcia zapojili navíc podle zákulisních informací stupňují své požadavky výměnou za poskytnutí peněz na stavbu. Společnosti China National Nuclear Corporation a China Genergal Nuclear Power Corporation si chtějí vyjednat závazky, který jim umožní postavit a provozovat vlastní elektrárnu v Bradwellu v Essexu.

Ve hře je podle britských médií také snaha Francouzů vyjednat s britskou vládou finanční záruku pro případ, že Rakousko uspěje u Evropského soudního dvora a celé schéma podpory elektrárny spadne pod stůl. EdF tuto spekulaci odmítla potvrdit.

Sama EdF se potýká s propadem zisku. Dcera EdF Energy, pod níž bude spadat i elektrárny v Hinkley Point, přišla v roce 2014 o čtvrtinu provozního zisku. Důvodem byla také nucená odstávka dvou britský jaderných elektráren Heysham 1 a Hatrlepool kvůli technickým problémům. Mateřská EdF navíc bojuje s protahující se stavbou jaderné elektrárny Flamanville, která bude hostit stejný typ reaktoru jako plánovaný britský zdroj. Společnost Areva, který elektrárnu bude dodávat, navíc stále nedokázala dostavět finskou elektrárnu Olkiluoto, jejíž projekt je zpožděný o několik let a původní náklady se mezitím zvedly na dvojnásobek.