Egypt směřuje k Rusku, ve hře jsou zbraně

Voják egyptské armády

Voják egyptské armády Zdroj: ctk/AP

Rusko se podle všeho pokouší nahradit Spojené státy ve spolupráci s Egyptem a vylepšit si tak pozici v regionu. Poté, co Američané nedávno v reakci na krvavé potlačení protestů v Káhiře částečné zastavili finanční a vojenskou pomoc, zvažuje problémová země podle několika zdrojů nákup ruských zbraní za miliardy dolarů.

Média v posledních dnech spekulují o tom, že by Egypt mohl utratit dvě až čtyři miliardy dolarů za ruské systémy vzdušné obrany, stíhačky či protitankové střely.

„Rusko je připraveno dodat širokou škálu zbraní, aby splnilo egyptské požadavky. Jediným tématem je, jestli je Egypt schopný zaplatit,“ citovala agentura Bloomberg poradce na ministerstvu obrany Igora Korotčenka. Objevily se přitom nepotvrzené informace, že by Egyptu s financováním nákupu mohla pomoci blíže neurčitá země z Perského zálivu.

Nejvyšší oficiální místa zatím ohledně záležitosti příliš sdílná nejsou. Jisté je tak pouze to, že do Káhiry včera vyrazili na jednání ruští ministři zahraničí a obrany Segej Lavrov a Sergej Šojgu. Vojenskému sbližování států nasvědčuje i fakt, že v Alexandrii v těchto dnech zakotvil raketový křižník Varjag. Jde o první podobnou „návštěvu“ za více než dvě dekády.

Export za miliardy

Rusko uvádí, že loni vyvezlo do zahraničí zbraně v hodnotě přes 15 miliard dolarů, což je o dvě miliardy více než v předchozím roce. Země se ale netají tím, že v posledních letech přišla kvůli konfliktům o řadu zbrojních objednávek v pro ni vysoce strategických regionech Blízkého východu a severní Afriky.

„Spolupráce s Libyí byla dočasně zastavena, zaznamenali jsme propad dodávek do Egypta a Íránu, naši spolupráci se Sýrií brzdí překážky. Ztratili jsme Irák a skoro jsme přišli o Afghánistán,“ vypočetl počátkem roku šéf Federální služby pro vojenskou a technickou spolupráci Alexander Fomin.

Podotkl však, že Rusko zároveň získává nové kupce v Jižní Americe a jiných částech Afriky. Podle údajů Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) byla v posledních pěti letech největším ruským odběratelem Indie, kam šla asi třetina exportu. Následovaly ji Čína a Alžírsko.

The New York Times: Kerry v Egyptě tápe

Názory odjinud: Proces s Mursím důvěru nebudí