EU je připravena jednat o brexitu, čeká na formální žádost Londýna

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: ctk

Evropská unie je podle šéfa vrcholných schůzek společenství Donalda Tuska připravena už dnes jednat o rozchodu s Británií, ale bez formálního oznámení Londýna, že odchází, nejsou rozhovory možné. Po příjezdu do Bruselu na unijní summit to prohlásila i německá kancléřka Angela Merkelová, která krátce předtím ve Spolkovém sněmu uvedla, že země opouštějící EU nemůže čekat, že se zbaví povinností, ale nadále bude užívat práv.

Tusk připustil, že výsledek referenda, ve kterém se Britové minulý týden vyslovili pro opuštění EU, není scénářem, o kterém by unie snila. Zároveň zdůraznil, že pouze britská vláda může iniciovat rozhovory o odchodu. Tusk chce také navrhnout, aby se k diskusi o budoucím směřování unie lídři 27 zemí unie, tedy bez Británie, neformálně sešli v září v Bratislavě. Slovensko totiž bude ve druhém pololetí unii předsedat.

Český premiér Bohuslav Sobotka považuje Tuskův návrh za logický a myslí si, že brexit není důvodem, aby Česko zrychlilo cestu k přijetí eura.

Brexit je jedním z témat summitu EU, který začal dnes odpoledne. Večeře v Bruselu bude pro britského premiéra Davida Camerona první příležitostí seznámit šéfy států a vlád zemí EU s výsledky čtvrtečního referenda a také s představou Londýna o tom, jak dál.

Sobotka chce Camerona požádat, aby dozvuky referenda nevedly ke vzniku atmosféry netolerance v britské společnosti vůči lidem například z Česka, Polska či Slovenska. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes nárůst xenofobního chování v Británii kritizoval.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že zakázal pracovníkům komise předběžná či zákulisní jednání s Brity do chvíle, než Londýn formálně oznámí svůj záměr odejít. Na takové oznámení je třeba vyčkat i podle předsedy europarlamentu Martina Schulze.

Volný přístup ke společnému trhu dostane ten, kdo bude akceptovat čtyři základní evropské svobody pohybu

Merkelová ve Spolkovém sněmu upozornila, že si Londýn nemůže vybírat jen to, co je pro něj výhodné. „Volný přístup ke společnému trhu dostane ten, kdo bude akceptovat čtyři základní evropské svobody pohybu - lidí, zboží, služeb a kapitálu,“ řekla.

Lídr protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage v europarlamentu vyzval k uzavření rozumné bezcelní dohody mezi EU a Británií, v opačném případě podle něj budou ztráty Evropy větší než britské. Prohlásil také, že z EU vystoupí i další země.

Republikánský šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan chce, aby USA vedly souběžná jednání s EU a s Británií o dohodě o volném obchodu, známou jako Transatlantické investiční a obchodní partnerství (TTIP).

Skotsko obchází Londýn

Nejasný zůstává vývoj ve Skotsku, jehož vedení nevylučuje nové referendum o samostatnosti. První ministryně Skotska Nicola Sturgeonová chce usilovat o to, aby Skotové měli nadále přístup k jednotnému evropskému trhu. Hodlá jednat se zástupci EU přímo, a obejít tak odcházející britskou vládu.

Země visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polska a Maďarsko) si přejí, aby výsledkem nadcházejících vyjednávání o vystoupení Británie z EU nebylo horší postavení občanů a podniků EU než britských občanů a jejich společností. Podle V4 je třeba vytvořit skutečně důvěryhodnou unii.

Cameron chce, aby jednání o brexitu vedl až jeho nástupce, který by se vlády mohl ujmout v říjnu.

Labouristický předseda Jeremy Corbyn nadále čelí rostoucímu tlaku k odstoupení, dnes mu v nezávazném hlasování vyslovila nedůvěru většina jeho poslanců.

Další referendum

Britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt naznačil, že by Británie mohla uspořádat další referendum o členství v EU, pokud by se jí podařilo vyjednat s Bruselem novou dohodu, která by zajišťovala plnou ochranu britských. To ale odmítl jeho vládní kolega David Lidington.

Britský ministr financí George Osborne upozornil, že Británie bude muset zvýšit daně a omezit státní výdaje, aby se vypořádala s hospodářskými následky brexitu.

Ekonomika se ale po šoku způsobeném čtvrtečním referendem vzpamatovává. Evropské akcie zahájily dnešní obchodování růstem, na trzích zpevňují hlavně akcie bank a dalších finančních společností, které za poslední dva dny zažily nejhorší propad. Růst hlásí i americké akcie. Britská libra při obchodování v Asii posílila a vzdálila se 31letému minimu.