EU převzala Nobelovu cenu, česká neúčast dle Klause „nestojí za řeč“

Nobelova cena, EU

Nobelova cena, EU Zdroj: CTK

Trojice vrcholných představitelů Evropské unie dnes na radnici v norské metropoli Oslu převzala letošní Nobelovu cenu za mír. Ceremonii přihlížely dvě desítky evropských státníků, vedoucí představitelé Česka však mezi nimi nebyli. Neúčast vrcholného představitele Česka podle Klause není významná a nestojí ani za diskusi.

„Kdyby to nerozehrála média, tak by si toho v tom Oslu vůbec nikdo nevšiml. Nepovažuji to za významnou věc, která vůbec stojí za diskusi,“ řekl k české neúčasti na předávání na dotaz novinářů po dnešním setkání české a slovenské hlavy státu v Praze Klaus.

Premiér Petr Nečas zdůvodnil svou neúčast na ceremoniálu pracovním vytížením. Omluvil se i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg Klaus známý svými euroskeptickými názory v říjnu označil udělení Nobelovy ceny za mír Evropské unii za tragický omyl. Ocenění podle něj má smysl, pokud se dává konkrétnímu člověku, nikoli byrokratické instituci.

Účast odmítl i David Cameron

Ocenění získala EU jako celek, z rukou předsedy Nobelova výboru Thorbjörna Jaglanda ho ale symbolicky převzali unijní prezident Herman Van Rompuy, předseda Evropské komise José Barroso a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. S cenou je spojena finanční odměna ve výši 930 tisíc eur (asi 23,5 milionu korun), peníze unie věnuje na dobročinnost.

Ceremonii byli přítomni mimo jiné francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová či polský premiér Donald Tusk. Ti všichni odměnili laureáty dlouhým potleskem vestoje. Účast ale odmítl například rovněž britský premiér David Cameron a další politici.

EU, Nobelova cenaEU, Nobelova cena | CTK

Jagland: EU přispěla k přeměně Evropy na světadíl míru

Jagland zdůraznil, že unie se velkou měrou podílela na přeměně starého kontinentu ze „světadílu války na světadíl míru“ a že její vznik byl „krokem vpřed“. „V čase nejistoty tento den lidem v Evropě a na celém světě připomíná základní účel Evropské unie: teď i v budoucnu spojovat dohromady evropské národy,“ řekl Van Rompuy.

Volba letošního laureáta Nobelovy ceny za mír vzbudila i kritické reakce. Rozhodnutí odsoudila třeba trojice dřívějších nositelů ceny včetně jihoafrického arcibiskupa Desmonda Tutua, podle nichž EU rozhodně není zastáncem míru. Jiní zase upozorňovali, že není moudré oceňovat spolek, který se nyní s obtížemi potýká se závažnou hospodářskou krizí.

Takovou kritiku ale hlavy unijních institucí mezi řádky odmítli. „Dnes držíme jeden z nejviditelnějších symbolů jednoty v rukou. Je to euro, měna Evropské unie,“ bránil projekt společné měny a společnou ekonomickou budoucnost sedmadvacítky předseda EK Barroso.