Eurozóna už dohodla detaily rychlé půjčky Aténám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministři financí zemí eurozóny se dohodli na zásadách krátkodobé finanční pomoci pro Řecko ve výši sedm miliard eur. S odvoláním na své zdroje o to napsala agentura Bloomberg s tím, že podrobnosti o budou zveřejněny v pátek. Půjčka má zajistit předlužené zemi překlenovací financování do doby, než Atény s eurozónou dojednají celkový záchranný program z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Zemím mimo eurozónu nehrozí za ručení za část půjčky žádná finanční ztráta.

O předběžné dohodě informovala agentura Bloomberg, na twitteru ji odpoledne potvrdil také místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis.

Krátkodobá půjčka, která má být vyplacena v jedné či dvou splátkách, má zajistit předlužené zemi překlenovací financování do doby, než Atény s eurozónou dojednají celkový záchranný program z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), tedy záchranného fondu eurozóny.

Překlenovací půjčka pomůže Řecku vyrovnat závazek ve výši 3,5 miliardy eur, který mají Atény uhradit Evropské centrální bance (ECB) v pondělí, a zajistit další financování země. Na dočasnou půjčku naváže program z ESM, který může dosáhnout objemu až 86 miliard eur.

Zapojení MMF

Šéf euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, dnes v nizozemském parlamentu řekl, že cílem je, aby Atény mohly zaplatit dlužnou částku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Ten by se pak mohl znovu plně zapojit do jednání o záchranném programu. MMF nemůže poskytovat peníze zemím, které mu včas neuhradily splátku. Řecko se mezi tyto země zařadilo na konci června, kdy fondu nesplatilo 1,6 miliardy eur.

Na dočasnou půjčku naváže program z ESM, který může dosáhnout objemu až 86 miliard eur. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho se MMF nebude podílet na první tranši z tohoto programu, která by měla být Řecku vyplacena v polovině srpna. Další zapojení fondu do pomoci Řecku prý bude záviset na výsledku podzimní revize programu a na posouzení udržitelnosti řeckého dluhu.

Ministři financí eurozóny dnes „v principu“ souhlasili také se zahájením jednání o tomto, v pořadí už třetím programu pomoci Řecku. Obě rozhodnutí učinili poté, co řecký parlament v noci na dnešek přijal první balík reforem, jejichž rychlé prosazení jako podmínku pro pomoc stanovil nedávný summit eurozóny. V případě začátku rozhovorů o pomoci z ESM je ale také třeba ještě dokončit schvalovací procedury v parlamentech některých států.

Pro krátkodobou půjčku bude využit starší unijní fond Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z něj ale ručí všechny země unie.

Česko, Velká Británie a další země, které nepoužívají euro jako platidlo, ale náklady ani teoreticky nést nechtějí. Evropská komise a země eurozóny proto v minulých dnech hledaly, jak tuto otázku vyřešit.

Premiér Bohuslav Sobotka Evropskou komisi za využití EFSM zritizoval. To je podle Sobotky mrtvý a polozapomenutý nástroj. Pokud ale EK o vhodnosti zapojení tohoto mechanismu, za jehož půjčky ručí i Česká republika, přesvědčí ministry zemí Evropské unie, Praha tomu nemůže zabránit, uvedl prohlášení. Podle zdrojů agentury Bloomberg ovšem tato situace nastala.

„Český ministr financí musí postupovat tak, abychom v Řecku nepřišli o peníze. To jasně vyplývá i z mandátu, který pro něj v ponděl í schválila vláda,“ doplnil premiér.

Řecko poválečné