Evropa se proškrtá k recesi, varují Stiglitz i data OECD

Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz Zdroj: profimedia.cz

Evropa to s úsporami přehání a řítí se do druhé recese za posledních pět let. Myslí si to nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, který poskytl rozhovor včerejšímu vydání Süddeutsche Zeitung. „Demokracie snesou pouze omezenou míru škrtů, nutných pro dosažení úspěchu. Neexistuje příklad, že by nemocnou zemi vyléčilo krácení mezd, důchodů a sociálních služeb,“ tvrdí bývalý hlavní ekonom Světové banky.

Předešlá recese v důsledku krize finančního systému postihla starý kontinent v roce 2009. Recept proti hospodářskému poklesu nabízí Stiglitz v podobě společného rozpočtového dohledu nad eurozónou. Měl by k dispozici finanční prostředky na dorovnávání regionálních rozdílů. Například Španělsko, Portugalsko a Řecko by tak mohly dostat peníze na boj s nezaměstnaností.

Organizace OECD, sdružující nejvyspělejší státy planety, se k Američanovu varování připojuje. Její aktuální předpověď na základě únorových dat mluví o slabých náznacích oživení v klubu společné měny a dlouhé cestě ze stagnace. Příslušný indikátor, který sleduje vývoj a předjímá trendy, stoupl ve druhém měsíci v OECD o 0,2 procentního bodu, zatímco v zemích s eurem se nepohnul z místa. O 0,3 bodu šly nahoru USA a Japonsko, nejlépe si vedly Čína a Brazílie.

„Nebýt EU, byly by na tom ještě lépe,“ říká Asijská rozvojová banka, která právě vydala výhled pro rok 2012. „Potíže v eurozóně brzdí poptávku a růst v Asii,“ konstatují její experti. Návrat k silnějšímu růstu v této části světa čeká banka napřesrok.

Joseph Stiglitz, který přednáší na Columbijské univerzitě a v České republice působí na institutu CERGE-EI, Evropě věří, všem těžkostem navzdory. „Čeká ji velká budoucnost,“ naznačuje.

Sám nicméně připouští, že v důsledku dluhové krize se mocenské centrum v globální ekonomice přesouvá z Evropy a Spojených států směrem k rychle se rozvíjející Číně a Indii. Zároveň stoupá význam dalších účastníků spolku BRICS, kam dále patří Brazílie, Rusko a Jižní Afrika. Tedy adresy, které mohly být podle Asijské rozvojové banky (ADB) ještě dále, nebýt mizérie na okraji eurozóny.

„Skutečnost, že západní průmyslové státy vládly světovému hospodářství skoro dvě stě let, není normální,“ připomíná Stiglitz. „Ke slovu musí přijít korekce.“ V roce 1820 vytvářela Asie zhruba polovinu celkového výkonu planety, poté ztratila vliv a upadla do zapomnění. Na této skutečnosti nic nezměnily ani obchodní války a přetahované při obsazování postů v mezinárodních institucích.

Tahounem asijského návratu na výsluní má být jako v minulých letech říše středu. Také ona letos zpomalí, a to z 9,2 na 8,5 procenta. HDP měnové unie se naproti tomu vydal v posledním čtvrtletí 2011 směrem dolů a ztenčil se o 0,3 procenta. Už tehdy zněly hlasy o druhé recesi, nové řezy v periferiích však měly teprve přijít.