Evropsko-ruská mise na Mars se odkládá na rok 2020

Planeta Mars

Planeta Mars Zdroj: ctk/AP/NASA

Druhá etapa společného evropsko-ruského projektu ExoMars, zaměřeného na průzkum Marsu a hledání případných stop života na jeho povrchu, byla o dva roky odložena. Oznámila to v Moskvě ruská vesmírná agentura Roskosmos, která projekt realizuje ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA). Místo roku 2018 bylo zahájení druhé etapy posunuto na rok 2020.

První etapa začala letos v polovině března, kdy z kosmodromu Bajkonur odstartovala raketa Proton s nákladem výzkumných aparátů společné evropsko-ruské mise. K Marsu pak zamířil orbitální aparát TGO (Trace Gas Orbiter) a sestupný modul Schiaparelli. Jejich pouť sluneční soustavou má trvat sedm měsíců.

V první etapě bude TGO z oběžné dráhy v atmosféře pátrat po stopách metanu, který může být signálem existence života. Bude rovněž zjišťovat případnou přítomnost vodíku v povrchu planety a bude sledovat radiační situaci na oběžné dráze.

Odklad druhé etapy je podle Roskosmosu výsledkem dohody mezi ruskými a evropskými experty, kteří reagovali na zdržení vývojových prací v evropských i ruských ústavech. Po roce 2018 se naskytne příští „startovací okno“ v červenci roku 2020.

Robot bude hledat život

Hlavní součástí druhé etapy mise ExoMars bude robotické vozítko, které má být vysláno k Marsu z Bajkonuru. Aparát, na jehož vývoji se z 80 procent podílejí ruští experti, má s pomocí dvoumetrového vrtného modulu pátrat v podloží po stopách života a analyzovat povrch Marsu.

Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář loni v listopadu oznámil, že na povrchu Marsu by měl provádět měření vývoje a detekce elektromagnetických vln český přístroj z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.