Exodus ze Saúdské Arábie: Přistěhovalci využili vízové amnestie

Taxi v Saúdské Arábii. Přistěhovalci často vykonávají povolání, o která místní nestojí

Taxi v Saúdské Arábii. Přistěhovalci často vykonávají povolání, o která místní nestojí Zdroj: profimedia.cz

Desítky tisíc zahraničních zaměstnanců se nyní snaží opustit Saúdskou Arábií. Reagují tak na postoj tamní vlády, která oznámila, že odpustí všem poplatky za víza a pokuty za porušení vízových povinností. Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, teď provádí rozsáhlou reformu trhu práce kvůli rostoucí domácí nezaměstnanosti a chce donutit firmy, aby najímaly hlavně místní zaměstnance.

V soukromém sektoru je v současnosti pouze jedno z deseti pracovních míst obsazeno Saúdy. V zemi je tak nyní téměř devět milionů zahraničních pracovníků, zatímco celkový počet obyvatel činí asi 28 milionů.

Místní firmy uvádějí, že raději zaměstnají zahraniční pracovníky, protože místní požadují vyšší platy a je obtížnější je propustit. Firmy zaměřené převážně na manuální práci dodávají, že Saúdové nemají o manuální práci zájem.

Země dlouho tolerovala zaměstnávání zahraničních zaměstnanců, což přispělo k prudkému růstu černého trhu. Na počátku tohoto roku království začalo se zátahy na zahraniční zaměstnance, kteří porušují vízové podmínky. K prohřeškům například patří, že cizinci pracují v zemi i poté, co jim vízum skončilo, nebo zastávají jinou práci, než pro kterou jim bylo vízum vydáno. Po kontrolách přišlo i několik deportací.

Na počátku dubna pak vláda oznámila, že umožní v příštích třech měsících nelegálním zaměstnancům opustit zemi bez jakéhokoliv postihu. Podle zástupce pasového úřadu zemi od té doby opustilo již 124 tisíc lidí. Před pasovým úřadem v Rijádu se teď tvoří fronty lidí, kteří si chtějí zajistit víza pro odjezd ze země. Ve frontě čekají i více než 24 hodin. Období, kdy je možné Saúdskou Arábii takto bez postihu opustit, skončí 3. července.

Odliv pracovníků může zpozdit stavby

Ekonomický dopad exodu zahraničních zaměstnanců je zatím nejistý. Noviny Arab News uvedly, že například práce na silnicích v Rijádu budou mít kvůli nedostatku zahraničních zaměstnanců zpoždění. Podle místních ekonomů ale firmy v království často najímají mnohem více zaměstnanců kvůli nízkým nákladů na zahraniční pracovní sílu. V Saúdské Arábii pracuje řada lidí z Indie, Pákistánu, Nepálu, Srí Lanky, Bangladéše, Filipín, Indonésie, Jemenu, Etiopie i dalších arabských zemí.

Podle místních zákonů mohou cizinci v zemi pracovat pouze pro ohlášeného sponzora a v určité oblasti, která je jim zaregistrována v povolení k pobytu. Zahraniční zaměstnanci si ale často stěžují, že mají nižší plat, než jim původně firmy slibovaly, a sponzoři jim často seberou pasy a neumožní jim získat výjezdní vízum. Mnoho z nich následně porušuje zákon, když se snaží najít lepšího zaměstnavatele.

Další oblíbenou nelegální praktikou je systém, ve kterém sponzor umožní zaměstnanci najít si jiné zaměstnání, avšak vybírá od nich poplatek za obnovení povolení k pobytu nebo žádost o výjezdní vízum. Ministerstvo práce začalo se zátahy proti těmto praktikám loni, kdy zavedlo pravidla, podle nichž firmy musí zaměstnávat více Saúdů. Firmám, které neplní dané kvóty, hrozí pokuty nebo těžkosti při najímání zaměstnanců.