Experti považují Mursího zásah za překvapivě rychlý

Muhammad Mursí

Muhammad Mursí Zdroj: CTK

Egyptská armáda zatím reaguje klidně na rozhodnutí prezidenta Muhammada Mursího zrušit deklaraci, která jí dala rozsáhlý vliv, a odvolat dva nejvyšší představitele vojenské rady. Krok však vzbudil velkou pozornost Izraele, jenž se obává růstu vlivu islamistů.

Mursí v neděli překvapivě oznámil, že anuluje ústavní dodatky vydané velením ozbrojených sil těsně před prezidentskými volbami. Armádě poskytovaly rozsáhlé legislativní pravomoci, rozpočtovou kontrolu i dohled nad tvorbou nové ústavy. Prezident také nařídil odchod šéfa vojenské rady Muhammada Tantávího a náčelníka generálního štábu Samího Háfize Anana a jmenoval jejich nástupce.

„Mursí ukončil politickou roli ozbrojených sil,“ hlásaly pondělní titulky egyptských novin. Podle analytiků ale není jasné, zda postupoval na vlastní pěst, nebo ve spolupráci s vojenskou radou. Omezování role armády se po nástupu Mursího čekalo, většinou se však předpokládalo, že si proces vyžádá měsíce až roky trpělivé diplomacie, jež zabrání vojenské odvetě.

Nový náměstek ministra obrany Muhamad Asar prohlásil, že Mursí rozhodnutí s Tantávím i zbytkem rady konzultoval. „To, co vidíme v Egyptě, se stále více jeví jako směsice civilisty řízeného puče a převratu koordinovaného uvnitř armády,“ míní podle Reuters také Šadi Hamíd z výzkumného střediska Brookings Doha Center.

Reakce z venku jsou zatím sporé. Reuters citovala nejmenovaného amerického představitele, podle nějž není jasné, jaký dopad krok bude mít. I z Izraele zaznívají hlasy, že na přesnější hodnocení je třeba počkat.

Židovský stát považuje radu za protiváhu islamistického prezidenta, zvlášť když byl ministrem obrany Tantáví, jenž si postavení uchoval z éry Husního Mubaraka. Na druhé straně jeho představitelé v uplynulých dnech ocenili Mursího snahu o nastolení kontroly nad Sinají.