Facebook se dohodl s News Corp na placení za zprávy v Austrálii. Navalnyj se přestěhoval

Vydavatelství News Corp miliardáře Ruperta Murdocha (na snímku) se konečně domluvilo s Facebookem na sdílení příjmů z digitální reklamy. Korporace se již dříve dohodla i s Googlem.

Vydavatelství News Corp miliardáře Ruperta Murdocha (na snímku) se konečně domluvilo s Facebookem na sdílení příjmů z digitální reklamy. Korporace se již dříve dohodla i s Googlem. Zdroj: e15.cz

Alexej Navalnyj byl přestěhován do vězeňské kolonie ve Vladimirské oblasti. Místo svého pobytu označil za koncentrační tábor.
Británie plánuje investovat tři miliardy liber do revitalizace veřejné dopravy. Tisíce autobusů mají jezdit na vodík či na elektřinu.
Estonská premiérka Kaja Kallasová má pozitivní test na koronavirus.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Británie chystá inovace veřejné dopravy

Spojené království investuje tři miliardy liber, přes 91 miliard korun, do inovací ve veřejné dopravě v Anglii, upozorňuje server CNBC. Londýn svůj záměr označil za „nejambicióznější reformu sektoru této generace“. Až 4000 autobusů mají v budoucnu jezdit buď na elektřinu, nebo na vodík. Ve všech vozech má být umožněno platit bezkontaktně pomocí mobilní aplikace. Celkově se také navýší počet autobusových spojů. Plán ovšem nebyl schválen jednomyslně. Podle kritiků bude nový systém nevýhodný pro lidi, kteří si nerozumí s moderními technologiemi, a povede ke změně statusu řidičů, kteří se z klasických zaměstnanců změní na živnostníky.       

Navalnyj v „koncentračním“ táboře

Ruský opoziční předák a kritik Kremlu Alexej Navalnyj je zadržován ve vězeňském táboře ve Vladimirské oblasti, severovýchodně od Moskvy. V pondělí o tom informoval samotný Navalnyj na svém Instagramu, kde také sdílel aktuální fotografii, na níž má čerstvě vyholenou hlavu. Tábor je známý přísným dozorem nad vězni. Místo věznění Navalného bylo od minulého týdne neznámé. Jeho právníci pouze věděli, že byl přestěhován do jiného zařízení. „Neměl jsem tušení, že je možné vytvořit skutečný koncentrační tábor 100 kilometrů od Moskvy,“ píše Navalnyj v příspěvku na sociální síti.        

Z trhů a burz 

Burzy v USA rostly, evropské padaly

Americké akcie zahájily týden růstem. Index S&P 500 se zvýšil o 0,65 procenta. Dow Jones zpevnil o 0,53 procenta a Nasdaq Composite přidal 1,05 procenta. Naopak prudce se propadla hodnota nejsledovanějších kryptoměn. Bitcoin odevzdal šest procent. Západoevropské burzy převážně klesaly. Nejvíce německý DAX, který se snížil o 0,28 procenta. Britský FTSE 100 a francouzský CAC 40 oslabily shodně o 0,17 procenta. Celoevropský STOXX Europe 600 zůstal na nule. Všichni investoři vyhlížejí dnešní zasedání amerického Fedu, které může napovědět, jak moc budou centrální banky dále podporovat ekonomiku.  

Murdoch si plácl s Facebookem

Facebook se dohodl s vydavatelstvím News Corp miliardáře Ruperta Murdocha na placení za zpravodajství v Austrálii. Dohoda přichází jen pár týdnů poté, co australská vláda přijala kontroverzní zákon, který měl americké technologické giganty k placení tamním mediálním domům za obsah donutit. News Corp se již dříve dohodla také se společností Google. Murdochova korporace kontroluje přibližně 70 procent australského mediálního trhu, patří mu například deníky The Australian, The Daily Telegraph či The Herald Sun. Finanční detaily ani podmínky nové smlouvy nebyly zveřejněny.      

Tweet dne

„Dnes večer jsem byla pozitivně testována na COVID-19. Zůstanu doma, dokud se neuzdravím. Naštěstí díky e-Estonia mohu pokračovat v plnění svých povinností šéfky vlády virtuálně. Zůstaňte zdraví!“  

Koronavirem se nakazila také estonská premiérka Kaja Kallasová. Neopomněla připomenout, že v Estonsku jsou všechny státní instituce plně digitalizované. 

Stane se dnes

  • Koná se videokonference ministrů zdravotnictví Evropské unie. Budou řešit společný postup proti pandemii, včetně otázek spojených s distribucí a bezpečností vakcín. 
  • Virtuálně se ke společným rozhovorům propojí také ministři financí EU.
  • Český premiér Andrej Babiš je na návštěvě Rakouska. Setká se s kancléřem Sebastianem Kurzem.
  • V Kyjevě má být otevřeno středisko proti dezinformacím
  • Americká centrální banka Fed zahájí dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou.