Fed se zvyšováním sazeb prozatím skončil, bojí se poklesu čínské ekonomiky

Šéfka FEDu Janet Yellenová

Šéfka FEDu Janet Yellenová Zdroj: CTK

Měnový výbor není jednotný. Trh však očekává, že letos už k dalšímu zvýšení základního úroku nedojde. Americká centrální banka vnímá nebezpečí, které pro Spojené státy představují pokles cen komodit a problémy čínské ekonomiky.

Vyplývá to ze záznamu lednového zasedání měnového výboru Fedu, který rozhoduje o měnové politice největší světové ekonomiky. „Záznam z jednání je velmi holubičí, což opět snižuje pravděpodobnost zvýšení sazeb na březnovém zasedání Fedu,“ řekl BBC Omer Esiner, hlavní analytik společnosti Commonwealth Foreign Exchange.

Členové výboru ale nejsou jednotní. Někteří již volají po ukončení zvyšování sazeb, které sotva začalo prosincovým prvním zvýšením základní dolarové sazby od roku 2006.

Část měnového výboru tvrdí, že by se Fed měl pár měsíců po prvním zvýšení sazeb vyvarovat ukvapených závěrů.

Podle nich je zbytečné čekat na další „tvrdé důkazy“. Další část výboru ale tvrdí, že by se Fed měl pár měsíců po historickém zvýšení sazeb vyvarovat ukvapených závěrů a počkat, jak se situace vyvine. „Pokud budou akciové trhy nadále padat, silný dolar a dražší financování budou působit stejně jako další utahování měnové politiky,“ stojí ve zprávě.

„Účastníci se shodli, že nejistota se zvýšila, což může negativně ovlivnit vývoj americké ekonomiky.“ Trhy již nepočítají s tím, že by Fed ve zvyšování úrokových sazeb pokračoval. Dolar za poslední měsíc oslabil vůči euru o 2,5 procenta na 1,16 dolaru za euro. Podle cen futures kontraktů, které indikují očekávání obchodníků, nepočítá s březnovým růstem sazeb téměř nikdo a většina traderů si myslí, že Fed bude po zbytek roku vyčkávat.