Fico návštěvou Moskvy neschválil anexi Krymu, hájí svého premiéra Lajčák

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák Zdroj: Euro Hynek Glos

Účastí premiéra Roberta Fica na sobotních oslavách konce druhé světové války v Moskvě nedalo Slovensko Rusku žádné požehnání k anexi Krymu. Myslí si to slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Opoziční předseda parlamentního zahraničního výboru František Šebej ale Ficovu účast na oslavách zpochybnil. Fico a český prezident Miloš Zeman patřili k několika málo politikům ze zemí Evropské unie, kteří se moskevských oslav účastnili.

„Považuji za správné, že předseda vlády v Moskvě byl, protože tyto oslavy byly oslavami 70. výročí konce války,“ řekl Lajčák v diskusi ve veřejnoprávní televizi RTVS. „Byla to sovětská armáda, která osvobodila naše území, a za to je nutné poděkovat. Přesně to také předseda vlády udělal,“ uvedl Lajčák.

Ministr připustil, že události na Ukrajině jsou rušivým faktorem ve vztazích mezi EU a Ruskem. To ale podle něj dal Fico a další účastníci oslav z EU najevo tím, že se nezúčastnili vojenské přehlídky.“My jsme nedali žádné požehnání anexi Krymu tím, že předseda vlády jel do Moskvy,“ prohlásil ministr.

Šebej si ale myslí, že Ficova účast v Moskvě byla chybou. „To, že tam nebyla většina evropských lídrů, prakticky žádný z významných demokratických států, naznačuje, že to nebyla vhodná situace, aby tam jeli,“ uvedl Šebej. Dodal, že slovenský premiér se tím ocitl mezi širokou škálou diktátorů, kteří v podstatě patří pod Šanghajskou organizaci spolupráce, kterou Šebej vnímá jako jakýsi protipól Severoatlantické aliance.

S Ruskem je třeba jednat

Slovensko podle Šebeje vyslalo signál, jímž zpochybnilo soudržnost Západu. Ministr Lajčák na to odpověděl, že Slovensko své spojence nijak neohrozilo a argumentoval tím, že ignorováním oslav by vláda zpochybnila samotné principy slovenské státnosti a otevřela prostor „různým přepisovačům historie“. Ministr také poznamenal, že spojovat Krym se vším a nejednat kvůli tomu s Ruskem by znamenalo, že se „planeta zastaví a nevyřeší se další problémy“, jako třeba otázka íránského jaderného programu.

Fico před odletem do Moskvy prohlásil, že kdyby nejel do Ruska, popřel by historický fakt, že největší podíl na konci druhé světové a pádu fašismu měla Rudá armáda. Slovenský prezident Andrej Kiska už dříve oznámil, že on do Ruska na vzpomínkovou akci nepojede. Kiska na rozdíl od Fica obhajoval sankce, které na Rusko uvalila EU v reakci na krizi na Ukrajině.