Ficova vláda pomůže zahraničním firmám, rozdá pobídky za šest miliard

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenská vláda schválila poskytnutí státních pobídek pěti firmám, které by do nové výroby nebo rozšíření stávajících kapacit měly investovat zhruba 225 milionů eur (šest miliard korun) a vytvořit více než 1800 pracovních míst. Odborníci i média kritizovali některé projekty, o jejichž podpoře levicový kabinet premiéra Roberta Fica rozhodl na své poslední schůzi před sobotními parlamentními volbami.

Největší ze zmiňovaných investic je plán společnosti Midia Agro z britské skupiny Midia Group postavit na Slovensku za 98 milionů eur (2,65 miliardy korun) závod na zpracování mléka, ve kterém hodlá zaměstnat 325 lidí.

Továrna bude vyrábět sušenou dětskou mléčnou výživu a další produkty zejména pro odběratele v Asii. Podle slovenské vlády, která podniku schválila pobídky ve výši 18,5 milionu eur (půl miliardy korun), by firma měla zpracovávat až čtvrtinu slovenské produkce mléka.

Pobídky kritizovala Potravinářská komora Slovenska, podle které jsou očekávané přínosy projektu nerealistické. „Na Slovensku působí řada mlékárenských společností, jejichž výrobní kapacity jsou nevyužité. Pro ekonomiku Slovenska by bylo efektivnější a férovější finančně podpořit tyto existující provozy s dlouholetými zkušenostmi v oblasti zpracování mléka, než poskytnutím selektivní státní pomoci vytvářet v mlékárenském sektoru neférovou konkurenci,“ uvedla komora v prohlášení.

Ministr hospodářství Vazil Hudák na to reagoval, že o pobídky může požádat každá firma a že stát nedělá rozdíly mezi domácími a zahraničními podniky.

Slovenská média zase zpochybnila hodnověrnost a know-how málo známé společnosti RKN Global Europe, která slíbila zaměstnat na Slovensku více než 1200 lidí při výrobě čistopisů osobních dokladů, platebních karet a systémů na ověřování pravosti dokladů. Investici v plánované výši 89,4 milionu eur (2,4 miliardy eur) stát podpoří pobídkami ve výši 18 milionů eur (486 milionů korun).

Skupina RKN, jejímž vlastníkem je bývalý generální tajemník mezinárodní policejní organizace Interpol Ronald K. Noble, spolupracuje například s ukrajinskými společnostmi z konsorcia Edaps, jehož představitelé podle slovenských médií čelili ve Spojených státech vyšetřování kvůli podezření z korupce.

Slovenská vláda schválila pobídky také dalším třem firmám, které podnikají v oblasti potravinářského průmyslu a ve výrobě komponentů pro automobilový a elektrotechnický průmysl.

Pokud budou všechny zmiňované projekty realizovány, nově vytvořená pracovní místa by pomohla zlepšit situaci na slovenském trhu práce. Nezaměstnanost na Slovensku se sice pohybuje na téměř sedmiletém minimu 10,39 procenta, dlouhodobě je ale vyšší, než je průměr v EU.