Grónské volby začínají, Čína se pozorně dívá

Hlavní město Grónska Nuuk

Hlavní město Grónska Nuuk Zdroj: Oliver Schauf - Wikimedia Commons

Hlavními otázkami voleb v Grónsku budou snížení závislosti země na Dánsku a využití obrovských nerostných zásob. Spory se vedou především o to, kdo je ze země dostane.

K volebním urnám může přijít téměř 70 procent z 57 tisíc obyvatel. Mnozí z nich si přejí snížení každoroční dánské dotace ve výši 576 milionů dolarů, což považují za další krok k samostatnosti. Výpadek příjmů by měly nahradit výnosy z těžby železné rudy, uranu a vzácných hornin.

Poslední předvolební průzkumy předpovídají těsný souboj vládnoucí levicové strany Inuit Ataqatigiit a opoziční Siumut. Výsledek nebudou netrpělivě očekávat jen místní. Ve vítězství současného premiéra Kuupika Kleista, který jí přislíbil podávky železné rudy, doufá Čína. Evropská unie se naopak obává narůstání vlivu Pekingu v Grónsku. Výsledky voleb sleduje také australská společnost Greenland Minerals and Energy Company, která zkoumá místní naleziště uranu a vzácných hornin.

Kleist se netají tím, že nerostné bohatství by měli těžit importovaní čínští pracovníci ve Velké Británii registrované společnosti London Mining. S táním ledovců se navíc otevírají nové lodní cesty a další příležitosti pro hospodářství skýtají také předpokládaná ložiska ropy a zemního plynu.

„Lidé mají pocit, že premiér mluví jménem zahraničních investorů,“ oponuje mu vůdkyně opozice Aleqa Hammond. Počet obyvatel ostrova by se kvůli příchodu zahraničních pracovníků mohl zvýšit až o pět procent, místní by na těžebních projektech nikdo nezaměstnal,“ řekla agentuře Reuters.

Proti zahájení těžby se staví hlavně místní komunity mimo hlavní město Nuuk. Obávají se, že hospodářský rozvoj spolu s klimatickými změnami přinese konec tradičního způsobu života.