Gruzínec nebo Američanka. Porošenko navrhuje do vlády cizince

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Blok Petra Porošenka (BPP), vítězná strana říjnových parlamentních voleb na Ukrajině, navrhl do budoucí koaliční vlády sedm svých kandidátů, z nichž tři jsou cizinci. O cizích státních příslušnících bez vazeb na místní oligarchy podle médií uvažují i někteří další členové budoucí proevropské koalice.

Prezidentský blok, který má ve sněmovně 132 ze 450 křesel, bude podle kyjevské televize navrhovat na křeslo ministryně financi Natalji Jareskovou, americkou podnikatelku s ukrajinskými kořeny. Ministrem hospodářství by se podle BPP měl stát litevský národohospodář a investiční bankéř Aivaras Abramovičius a ministrem zdravotnictví gruzínský expert Alexandr Kvitašvili, bývalý ministr gruzínské vlády v éře prezidenta Michaila Saakašviliho.

Právě Saakašvili podle některých ukrajinských komentátorů své bývalé spolupracovníky do budoucí ukrajinské vlády doporučuje. Exprezident, který ve vlasti čelí obvinění ze zneužití pravomocí, od únorového převratu působí jako poradce ukrajinské vlády. Podle agentury Unian by se členkou budoucího kyjevského kabinetu mohla stát někdejší gruzínská ministryně vnitra Eka Zguladzeová. Sám Saakašvili dnes tuto informaci potvrdil s tím, že ve hře je ještě několik dalších gruzínských politiků.

Křeslo pro bývalého gruzínského prezidenta?

Podle dnešní informace gruzínské televize dostal nabídku na křeslo v budoucí ukrajinské vládě i sám Saakašvili. Exprezident se měl stát ukrajinským vicepremiérem, ale nabídku odmítl, uvedla televize Rustavi. Důvodem prý je skutečnost, že se nechce vzdát gruzínského občanství.

Na zprávy z Kyjeva dnes reagoval i mluvčí gruzínského ministerstva zahraničí. Připomněl, že bývalý prezident je ve vlasti stíhán za zneužití pravomocí. „Jmenování Saakašviliho do vládní funkce na Ukrajině by mohlo negativně ovlivnit přátelské vztahy obou zemí,“ uvedl podle agentury GHC mluvčí David Kereselidze.

Své představy o budoucím složení nové ukrajinské vlády už zveřejnil i Arsenij Jaceňuk, předseda nynějšího kabinetu a pravděpodobně i budoucí premiér. Šéf Lidové fronty, druhé nejsilnější parlamentní frakce, doporučuje zachovat dosavadní obsazení nejdůležitějších rezortů. Šéfem diplomacie by měl zůstat nynější ministr Pavlo Klimkin, ministrem vnitra Arsen Avakov a ministrem obrany Stepan Poltorak.

Podle ukrajinské ústavy jmenuje předsedu vlády parlament na návrh prezidenta. Jemu doporučuje budoucího šéfa exekutivy vítězná parlamentní koalice. O složení vlády pak hlasují poslanci na návrh předsedy vlády.