Gruzínská vláda i aktivisté se snaží zbavit Saakašviliho

Aktivisté sbírají podpisy pod petici žádající rezignaci prezidenta Michaila Saakašviliho

Aktivisté sbírají podpisy pod petici žádající rezignaci prezidenta Michaila Saakašviliho Zdroj: profimedia.cz

Gruzínský prezident Michail Saakašvili je pod vzrůstajícím tlakem, aby opustil úřad. Jeho odpůrci tvrdí, že mu mandát vypršel už 20. ledna, volby nové hlavy státu se přitom mají konat až na podzim. Když o víkendu neuspěli s demonstracemi, zablokovali aktivisté z desítek neziskových organizací vstup do prezidentské rezidence v Tbilisi. „On už není prezidentem Gruzie, tento satan už nemá s touto budovou nic společného,“ řekl jeden z kritiků někdejšího populárního hrdiny růžové revoluce novinářům.

Vliv Saakašviliho od říjnových voleb postupně upadá. Jeho Sjednocené národní hnutí prohrálo s Gruzínským snem Bidziny Ivanišviliho, miliardář se stal novým premiérem. Společné vládnutí rivalů je náročné, velkým vítězstvím kabinetu bylo ale například přehlasování prezidentského veta a prosazení amnestie lidí, jež současná vláda považovala za politické vězně. Mnoho bývalých vládních představitelů bylo naopak zatčeno a obviněno ze zneužití pravomoci a dalších činů.

Podle ústavy má prezident vykonávat svoji funkci pět let, v roce 2010 ale zákonodárci konstituci pozměnili a odsunuli volby na říjen. Vláda po prezidentovi dříve žádala odchod a navrhla časnější termín hlasování. Západ ale Ivanišviliho varoval před honem na čarodějnice a vyvoláváním konfliktu uvnitř země, a tak roli aktivních vyzývatelů k odchodu převzali s tichou podporou vlády lidé v ulicích. Aktivisté Saakašviliho viní z porušování lidských práv a špatné hospodářské situace země a sbírají mimo jiné podpisy pod petici žádající jeho rezignaci. Tvrdí, že už jich mají přes milion. Vyzvali také zahraniční diplomaty a mezinárodní organizace, aby ho za hlavu státu neuznávali.

Saakašvili však trvá na tom, že je v úřadu legálně, a vyzval kabinet, aby se staral o jiné záležitosti. „Současná vláda Gruzie je zaměstnána pořádáním každodenních demonstrací. Myslím, že by bylo lepší, kdyby se tito lidé zabývali byznysem,“ poznamenal.

V koalici mezitím začínají propukávat problémy, které se od počátku čekaly. Gruzínský sen totiž tvoří několik stran, jež mají často velice rozdílné názory. Ivanišvili tento týden zbavil pozice vicepremiéra ministra obrany Iraklije Alasaniju. Podle kuloárních informací si šéf zbrojního rezortu a lídr jedné z partají troufl ucházet se o funkci po Saakašvilim bez souhlasu předsedy kabinetu. Mezi stranami panují navíc spory o podobě volby. Po tomto hlasování přitom budou prezidentské pravomoci výrazně omezeny ve prospěch vlády.

Patriarcha i premiér
Gruzínsko-ruské vztahy, poznamenané krátkým ozbrojeným konfliktem v roce 2008, se pod novým vedením kavkazské země vylepšují. Tento týden přijel na návštěvu Moskvy patriarcha gruzínské ortodoxní církve Ilija II. a vyřídil pozdrav premiéra Bidziny Ivanišviliho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Mezitím se v Davosu Ivanišvili osobně setkal s premiérem Dmitrijem Medveděvem, vůbec poprvé od války. Akce posloužila i jako příležitost pro setkání gruzínského miliardáře, který zbohatl v éře ruské privatizace, s podnikateli z této země.