"Historický den" pro Kosovo: mezinárodní dohled končí

Grafitti v kosovské Prištině

Grafitti v kosovské Prištině Zdroj: profimedia.cz

Kosovo se dneškem stává de facto nezávislým státem. Mezinárodní řídící skupina složená ze zemí podporujících nezávislost Prištiny se dohodla na ukončení svého dohledu, oznámil hostitel setkání, rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger.

Do září musí ještě kosovský parlament přijmout změnu ústavy potřebnou pro plnou suverenitu, poté bude následovat poslední slavností zasedání řídící skupiny v Prištině. Kosovský prezident Hashim Thaçi ale už nyní hovoří o „historickém dni“ pro svou zemi. „Pro moji zemi se otevírá nová kapitola, začíná nová éra,“ prohlásil.

Mezinárodní dohled nad Kosovem vyplýval z plánu držitele Nobelovy ceny za mír a zmocněnce OSN Marttiho Ahtisaariho. Původně se mělo na dohledu podílet i Srbsko, to ale o odtržení své provincie odmítlo vyjednávat. Nezávislost Kosova byla nakonec vyhlášena proti vůli Bělehradu 17. září 2008. Ve skupině zasedlo 25 států včetně USA, Turecka a členů Evropské unie.

Srbský radikál Nikolić si navlékl špatně padnoucí oblek demokrata. A zvítězil

Kontrolu nad územím Kosova Srbsko ztratilo v roce 1999 po náletech NATO, které si vynutily stažení srbských vojáků vyhánějících etnické Albánce ze země.

Srbsko se strachuje o své krajany

Srbsko se obává, že po ukončení mezinárodního dohledu budou Srbové obývající hlavně sever Kosova vystaveni represím ze strany albánské většiny. Vláda chce Srby podle Thaçiho .

Mezi Srby a Kosovskými Albánci dosází k neustálým potyčkám. Naposledy se ve čtvrtek střetla skupina Srbů s policií, která odmítla autobus s asi 70 lidmi vpustit k poutnímu místu Gazimestan nedaleko Prištiny. Podle policie byli poutníci opilí a snažili se vyprovokovat místní obyvatele k potyčkám. Při následné šarvátce bylo zraněno 50 lidí, jeden ze Srbů byl postřelen a je v ohrožení života.

Kosovo dosud uznalo 91 zemí ze 192 členských států OSN, mezi nimi i Česká republika. Kromě Srbska kosovskou nezávislost odmítá například Rusko nebo Čína. Proti jsou i členské státy EU Slovensko, Rumunsko, Řecko, Španělsko a Kypr. Ty osamostatnění Kosova odmítají převážně kvůli obavám, že by to mohlo vyvolat volání jejich vlastních národnostních menšit po samostatnosti.

Přestože Kosovo získalo plnou nezávislost, v zemi zůstanou zahraniční poradci, vojáci jednotek KFOR a členové justiční a policejní mise Evropské unie EULEX.