Hrozba blackoutu z Německa potrvá pět let

E.On musel loni uzavřít mimo jiné jadernou elektrárnu Isar I

E.On musel loni uzavřít mimo jiné jadernou elektrárnu Isar I Zdroj: profimedia.cz

Češi nemohou spoléhat na to, že si Němci dají rychle do pořádku své přenosové sítě a přestanou ohrožovat své sousedy nárazovými návaly elektřiny z větrníků. Vyplývá to z posledních odpovědí premiéra Petra Nečase na interpelace poslanců. „Významné posílení sítí na straně Německa se jeví do roku 2018 jako nereálné,“ řekl Nečas.

Odstavování jaderných elektráren a výstavba dalších větrných elektráren v Německu může podle českého premiéra vést k blackoutům a k nutnosti izolace národních soustav s negativním dopadem pro obě strany.
Navzdory dřívějším informacím, podle nichž už Nečas německé kancléřce Angele Merkelové slíbil, že Česko nebude na hranicích instalovat zvláštní ochranné transformátory (phase shifters), premiér takovou obranu jako krajní krok připustil. „Toto řešení nelze považovat za protitržní, ale za významný ochranný prvek zajišťující bezpečný provoz české přenosové soustavy,“ uvedl.

Fakticky by to znamenalo, že by Česko vrátilo hrozbu blackoutu zpět do Německa. Za určitých okolností by to ale bylo podle operátora sítě ČEPS nezbytné, zvláště dokončí-li i Poláci své plány na instalaci vlastních transformátorů a tím nepřímo posílí hrozbu, které čelí Česko. Nečas nicméně zdůrazňuje, že by takové řešení nepovažoval za správné nejen z hlediska politického, ale ani z energetického. Česko je podle něj zemí, která by měla mít zájem na fungujícím trhu s energiemi včetně elektřiny a především proto musí investovat do modernizace vlastní přenosové soustavy.

Český premiér také hodlá prosazovat jednání na evropské úrovni o zpoplatnění přetoků elektřiny: „Nikdo se nediví, když někdo přejíždí přes naše území po české dálnici, že zahraniční řidič platí dálniční poplatek.“ Elektřina z německých elektráren ve větrných dnech přetéká přes české území do jižního Německa a Rakouska. Zvláště mezi bývalou NDR a jižním Německem totiž neexistují robustní přenosové sítě.

Český předseda vlády také zdůraznil, že kromě hrozby blackoutu mají přetoky další dva zásadní negativní dopady: blokují přeshraniční profily, čímž brání liberalizaci trhu s elektřinou, a také zvyšují ztráty v české přenosové soustavě – bez jakékoli kompenzace. Problém je mimo jiné v tom, že se s elektřinou obchoduje mezi severním a jižním Německem, sami Němci ale tuto komoditu nedokážou spolehlivě přepravit. Nečas v této souvislosti dokonce doporučil Berlínu jedno možné řešení – rozdělení Německa na obchodní zóny a regulaci smluv na dodávku elektřiny.