Humanitární krize v Sýrii se prohloubila

Syrští uprchlíci v táboře v Bulharsku

Syrští uprchlíci v táboře v Bulharsku Zdroj: UNHCR

Před válkou v Sýrii uprchly miliony lidí do sousedních zemí, další jsou běženci ve vlastní zeni. Ve velmi špatných podmínkách tam žije šest a půl milionu osob, jež kvůli bojům musely opustit domovy, uvádí zpráva OSN. Na konci roku 2013 bylo ve světě rekordních 33,3 milionu vnitřních uprchlíků. Organizace hlásí 8,2 milionu nových případů a z nich připadá 43 procent na Syřany.

V souvislosti s boji mezi silami prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci navíc zemřelo už 150 tisíc lidí. OSN tvrdí, že humanitární situace v Sýrii se zhoršuje a nikdo neví, kde končí dodávky pomoci. Dává najevo velkou frustraci z vývoje. Kvůli neúspěchům v mírových jednáních v úterý oznámil rezignaci zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí.

Odchod zvažoval déle, jeho rozhodnutí ale zřejmě urychlilo vyhlášení prezidentských voleb, kterých se 3. června zúčastní i Asad. Kampaň už odstartovala a v ulicích Damašku se množí billboardy na jeho podporu. „Nezavřeme oči, dokud neřekneme ano oftalmologovi,“ píše se na jednom s odkazem na prezidentovo původní povolání.

Souboje se prvně účastní vícero kandidátů, další dva jsou však poměrně neznámí. Zástupce skutečné opozice pravidla vyloučila. Volby se uskuteční jen v oblastech kontrolovaných vládou. Kritici zdůrazňují, že do nich nemohou zasáhnout miliony uprchlíků. Nikdo tak nepochybuje o tom, že Asad vyhraje, což mu zajistí legitimitu pro podporu ze strany Ruska a dalších zemí.

Režim v Damašku je v současnosti plný sebevědomí. Podle odhadů expertů kontroluje asi polovinu území, před pár dny se mu podařilo dohodou s rebely získat cennou kořist – baštu odboje Homs. „Lidé v Homsu přestali myslet na revoluci. Chtějí žít, tak to je,“ konstatoval jeden z povstalců, kteří město vyklidili.

Vzhledem k tomu, že Sýrie se stala kolbištěm pro měření sil dvou regionálních velmocí, je Asadovo převzetí kontroly nad třetím největším městem považováno i za velký úspěch Íránu na úkor Saúdské Arábie. „V Sýrii jsme zvítězili. Režim zůstane, Američané prohráli,“ řekl tento týden podle listu The Guardian šéf íránského parlamentního výboru pro národní bezpečnost a zahraniční politiku Alejdin Boružerdí.

Klid v Sýrii však patrně ještě dlouho nenastane. „Rebelové jsou ve špatném stavu, tuto válku nemohou vyhrát. Pro režim však bude těžké je úplně porazit, protože mají peníze a zbraně ze zahraničí,“ řekl USA Today Joshua Lendis ze Střediska pro blízkovýchodní studia na oklahomské univerzitě.