Invaze do Iráku byla bezdůvodná, rozhodla po letech britská komise

Britští vojáci v Iráku

Britští vojáci v Iráku Zdroj: Ministerstvo obrany Velke Britanie

Plánování a příprava Británie na válku v Iráku byly zcela nepřiměřené. Uvádí to podle agentury Reuters zpráva vyšetřovací komise vedená bývalým vysokým úředníkem Johnem Chilcotem. Právní základ pro britskou vojenskou akci v Iráku nebyl podle komise vůbec uspokojivý, tvrdí vyšetřovací skupina.

Hrozba iráckých zbraní, která se udávala jako důvod k zásahu a byla označovaná za jistou, nebyla podle komise odůvodněná. Británie se připojila k invazi v Iráku dříve, než se využily všechny mírové možnosti. Intervence pak byla špatně plánovaná a její důsledky podceněny, tvrdí komise v dlouho očekávané zprávě, jejíž vypracování trvalo sedm let.

Tehdejší britský premiér Tony Blair byl podle zprávy také varován, že invaze v Iráku může zvýšit hrozbu ze strany teroristické sítě Al-Káida proti Británii. Předvídat se také měla nestabilita, jakou v Iráku vojenský zásah může vytvořit. Blair a jeho vláda ale úmyslně neklamaly parlament či britskou veřejnost ohledně situace v Iráku před invazí, tvrdí komise.

Tvrdě komise odsoudila politické, zpravodajské a vojenské plánování invaze. Také je podle jejího předsedy Johna Chilcota přesvědčena, že rozmístění britských sil v Iráku neskončilo valným úspěchem. Iráčané ohromně trpěli intervencí, která byla v jejich zemi špatně vedena, uvedla vyšetřovací skupina.

Protiváleční aktivisté a příbuzní 179 britských vojáků, kteří v Iráku zahynuli, podle agentury AP doufají, že zpráva Chilcotova týmu umožní stíhat expremiéra Blaira pro případné válečné zločiny.