Iráčané přerušili boje s pešmergy, chtějí zabránit krveprolití

Irácká armáda dobyla kurdský Kirkúk.

Irácká armáda dobyla kurdský Kirkúk. Zdroj: Reuters

Irácká armáda dobyla kurdský Kirkúk.
Irácká armáda dobyla kurdský Kirkúk.
Irácká armáda dobyla kurdský Kirkúk.
Irácká armáda dobyla kurdský Kirkúk.
Irácká armáda dobyla kurdský Kirkúk.
22
Fotogalerie

Irácká armáda dostala pokyn, aby na 24 hodin přerušila vojenské operace proti kurdským silám v severním Iráku. Opatření má zabránit dalšímu krveprolití a umožnit vyslat irácké vojáky na hranice. Oznámila to dnes v prohlášení irácká vláda, aby vysvětlila, zda bylo mezi iráckou armádou a kurdskými pešmergy vyhlášeno příměří. Mluvčí mezinárodní koalice pod velením USA plukovník Ryan Dillon již dříve řekl, že bylo vyhlášeno příměří mezi Kurdy a iráckou armádou, později ale upřesnil, že boje ustaly, ovšem oficiálně příměří vyhlášeno nebylo.

Boje v severním Iráku začaly v polovině října. Byly odvetou Bagdádu za kurdské referendum o nezávislosti. Většina hlasujících se v něm vyslovila pro nezávislý Kurdistán, ale Bagdád referendum považuje za neústavní a požaduje jeho zrušení. Iráčtí vojáci a jejich spojenci nejprve obsadili ropné oblasti v blízkosti Kirkúku, který nespadá do autonomního Kurdistánu. Nejprudší boje se odehrávaly na severozápadě, kde pešmergové bránili ropovod.

Irácký premiér Hajdar Abádí následně spekulace o příměří vysvětlil v prohlášení. Armáda podle něj dostala příkaz na 24 hodin přerušit operace proti pešmergům, což má "zabránit střetům a krveprolití mezi syny jednoho národa". Premiér zároveň uvedl, že speciální technická komise má v nadcházející době přijmout opatření, která zajistí přítomnost irácké armády ve všech sporných regionech a na mezinárodních hranicích, včetně Fajšchábúru, který je považován za strategický bod, protože leží na místě styku tří zemí - Iráku, Sýrie a Turecka.

Fajšchábúr zároveň leží na okraji kurdské autonomní provincie Dahúk a v jeho blízkosti se nachází ropovod, kudy proudí kurdská a irácká ropa do Turecka. Kurdové proto považují nynější kroky centrální vlády za neoprávněné.

Irácká armáda, šíitské milice a pešmergové spolu v Iráku bojovali proti teroristům z takzvaného Islámského státu (IS). Radikálové z IS v Iráku jsou však téměř poraženi a spojenectví mezi milicemi a armádou je poněkud oslabeno, píše Reuters.