Irácký parlament dal ultimátum premiérovi, do čtvrtka má sestavit vládu

Novou iráckou vládu má sestavit Hajdar Abádí

Novou iráckou vládu má sestavit Hajdar Abádí Zdroj: ctk/ap

Irácký parlament dal premiérovi Hajdarovi Abádímu do čtvrtka čas na to, aby představil novou vládu technokratů. Tlak na vládní změny vyvolávají protesty stoupenců šíitského duchovního Muktady Sadra, kteří chtějí, aby vláda provedla slíbené reformy. Protestují v Bagdádu, ale také v Basře.

Pro čtvrteční ultimátum zvedlo ruku 170 z 245 členů parlamentu. „Jestliže Abádí nepředstaví novou vládu, bude to v sobotu muset parlamentu vysvětlit,“ řekl poslanec Hajdar Mutlak z koalice Právní stát bývalého premiéra Núrího Málikího, která má v parlamentu většinu.

Abádí v době loňských masových demonstrací slíbil, že vytvoří vládu technokratů, která bude bojovat proti korupci, jež ochromuje politiku. Naráží ale na silný odpor mnoha stran, které se nechtějí nechat připravit o výhody.

Už deset dní na slibované reformy intenzivně tlačí Sadrovi stoupenci, kteří pořádají protestní akce mimo jiné v blízkosti zóny, v níž sídlí irácké úřady a zahraniční zastupitelství. V neděli do této zóny přišel sám Sadr, ale stoupence požádal, aby zůstali mimo tuto silně střeženou oblast. Koncem února Sadr hrozil, že jestliže nebudou požadavky splněny, zaútočí jeho lidé na úřady. Dvanáctého března pak duchovní řekl, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě.

Konečné ultimátum

O dnešním rozhodnutí parlamentu informovaly irácké sdělovací prostředky včetně televize, která použila titulek „konečné ultimátum“. „Jestli Abádí do čtvrtka nesestaví novou vládu, bude muset odpovídat na otázky v parlamentu. Začne proces, který povede k hlasování o nedůvěře,“ prohlásil poslanec Jásir Husajní ze Sadrova bloku.

Sadr patří ke klanu, který byl pronásledován za vlády bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Po jeho svržení v roce 2003 při západní invazi pak Sadrovy milice bojovaly proti americké armádě, dokud se k ní nepřipojily k boji proti sunnitským radikálům. V Iráku se hromadí humanitární problémy a vládě chybí na jejich řešení peníze. Tvrdí, že příčinou jsou náklady na boj proti radikálům z Islámského státu, který trvá od roku 2014. Mimo domovy jsou kvůli němu přes tři miliony Iráčanů.