Irák: země, kde je voda nad ropu

Voda je nejen nezbytná pro život, stává se i nátlakovým prostředkem. Ovládnutím dodávek vody lze v Iráku dostat pod kontrolu celá města

Voda je nejen nezbytná pro život, stává se i nátlakovým prostředkem. Ovládnutím dodávek vody lze v Iráku dostat pod kontrolu celá města Zdroj: reuters

Účinnou zbraní o ovládnutí Iráku se stala voda, které je v zemi chronický nedostatek. Bojovníci z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) se podle bezpečnostních expertů prioritně zaměřují na kontrolu řek a přehrad. Podle některých názorů jsou tyto cíle přinejmenším v létě ještě důležitější než ropné pole a rafinerie.

„Voda je v tomto konfliktu zásadní,“ citoval britský The Guardian experta na region z Královského ústavu pro obranná studia (RUSI) Michaela Stephena. „Dohled nad dodávkami vody skýtá strategickou kontrolu jak nad městy, tak nad venkovem. Voda je významným strategickým cílem všech skupin v Iráku. Je to otázka života a smrti. Pokud v Iráku kontrolujete vodu, máte v hrsti Bagdád a můžete způsobit vážné problémy,“ podotkl.

Sunnitští povstalci v současnosti díky územním ziskům jak v Iráku, tak v Sýrii ovládají velké úseky Eufratu a Tigridu. Mohou se tak pokusit od dodávek odříznout převážně šíitský jih. Další významné body jsou v ohrožení. ISIL se dostal do blízkosti obří Mosulské přehrady. Nestabilní nádrž, která by mohla zatopit jak Mosul, tak hlavní město, však chrání kurdská milice pešmarga. Vládní jednotky se zase pokoušejí udržet přehradu Hadísa, která je důležitá z hlediska výroby elektrické energie.

Boje o zdroje jsou ale dlouhodobější. Počátkem roku se například objevily spekulace, že chce kurdská samospráva použít vodu jakožto nátlakový prostředek na vládu v Bagdádu. Turecko zase nedávno čelilo kritice kvůli údajným pokusům snížit stav hladiny v syrském Asadově jezeru.

Nedostatek vody se přitom do budoucna bude stále prohlubovat. Podle některých studií by dvě velké řeky do roku 2040 mohly na spodních tocích zcela vyschnout.