Írán představil mírový plán pro Jemen

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf Zdroj: ctk

Šéf íránské diplomacie Džavád Zaríf včera ostře kritizoval letecké útoky Saúdských Arabů na Jemen a vyzval k okamžitému zastavení bojů. V Lisabonu, kde se zastavil během své návštěvy Španělska a Portugalska, také vyjádřil úmysl využít veškerý vliv své země k tomu, aby pro Jemen zprostředkoval mírovou dohodu.

„Jsme významným hráčem v regionu a máme vztahy se všemi možnými skupinami v různých zemích. Hodláme je využít k tomu, abychom všechny přivedli k jednacímu stolu, nakolik to jen bude možné,“ dodal ministr. Neopomněl také popřít obvinění, že by jeho země chtěla využít současné situace k ovládnutí Jemenu: „Írán za posledních 250 let nevpadl do jediné země,“ řekl novinářům. „Letecké útoky nejsou odpověď, protože v Jemenu nejsou žádné vojenské cíle, jež by stálo za to bombardovat.“

Zaríf se již v úterý v Madridu vytasil s mírovým plánem pro boji sužovanou zemi, kde se kontroly nad většinou země zmocnili rebelové. Ti se hlásí k šíitské větvi islámu, stejně jako obyvatelé Íránu. Kromě ukončení palby a zahájení jednání jeho plán počítá s vytvořením vlády, jež bude zastupovat celou jemenskou komunitu. Ihned po složení zbraní by podle něj měla následovat humanitární pomoc, aniž by však upřesnil, kdo ji má poskytnout.

Slova íránského ministra zahraničí zazněla ve chvíli, kdy Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci uvalující na jemenské rebely zbrojní embargo a požadující jejich stažení z obsazeného území.

Jemenští šíité ostře kritizují OSN
Jemenští šíité kritizovali Radu bezpečnosti OSN za úterní schválení zbrojního embarga, které se vztahuje na ně a na jejich spojence. OSN se podle nich postavila na stranu „útočníků“. Šíitští vůdci proto vyzvali své stoupence, aby dnes přišli proti OSN protestovat. Boje v Jemenu se vystupňovaly koncem března, kdy do nich vstoupila arabská koalice.

Pro rezoluci hlasovalo čtrnáct z patnácti států, Rusko se hlasování zdrželo, ale nevyužilo svého práva veta. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin to zdůvodnil tím, že dokument není plně v souladu s požadavky mezinárodní komunity. „Přijatá rezoluce by neměla být využita k dalšímu vyhrocení ozbrojeného střetu, který by mohl mít nanejvýš problematické následky jak pro Jemen, tak celý region.“ Posteskl si ještě, že „konstruktivní návrhy“ Ruska nebyly při formulování rezoluce vzaty v potaz.

Izraelská média si všímají faktu, že se Zaríf vůbec nepokoušel popřít zprávy o dodávání íránských zbraní vzbouřencům v Jemenu. Agentura al-Džazíra zase připomíná, že kromě Ruska a Íránu existuje jen jediná země, jež se snahou porazit či zastavit rebely nesouhlasí – Čína.