Íránský prezident bránil dohodu o jaderném programu

Hasan Rúhání

Hasan Rúhání Zdroj: ctk

Íránský prezident Hasan Rúhání dnes bránil dohodu o íránském jaderném programu, kterou Teherán uzavřel se světovými velmocemi. Dohoda dojednaná na začátku minulého týdne se v zemi stala terčem kritiky zejména konzervativních představitelů. Podle Rúháního ale dokument odráží vůli národa a konečný výsledek je "mnohem cennější" a nemá smysl kritizovat detaily.

Zatímco většina Iráčanů doufá, že dohoda přinese zrušení sankcí a přispěje k prosperitě země, vlivné revoluční gardy a konzervativní zákonodárci se nechali slyšet, že dokument naopak ohrožuje bezpečnost země.

„Jde o novou stránku v dějinách,“ uvedl prezident Rúhání v televizním projevu. Zopakoval, že dohoda znamená zahájení fáze usmíření s okolním světem.

Stop jaderným zbraním

Dohoda s Íránem, uzavřená 14. července, blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za zrušení mezinárodních hospodářských sankcí. Uzavřena byla po mnohaletém úsilí vyjednávačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a Evropské unie. Dosažení dohody vyvolalo široký mezinárodní souhlas. Dokument ale tvrdě kritizoval Izrael a nelíbí se ani Saúdské Arábii, mocenskému rivalu Teheránu a jednomu z hlavních spojenců USA na Blízkém východě.

Saúdská Arábie doufá, že dohoda přinese omezení a nikoli rozšíření „zásahů Íránu do dění v regionu“, uvedl dnes saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. „Doufáme, že Írán využije dohody k tomu, aby znovuvybudoval zemi a vylepšil kvalitu života svých občanů a nikoli k tomu, aby prováděl další podvratnou činnost v regionu,“ prohlásil Džubajr. Dohoda by podle něj měla být zárukou, že Írán nezíská jadernou zbraň a že umožní inspekce „všech míst, včetně vojenských lokalit“.